Ρόδος: Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ στη Μεσαιωνική Πόλη – Ραντεβού με Χατζηδάκη
Παρότι ιδιωτική, η παρουσία του Λι Τσιάνγκ στη Ρόδο και η συνάντησή του με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δείχνει ξεκάθαρα τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στη συνεργασία με την Ελλάδα.

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και φόντο τη μοναδική Μεσαιωνική Πόλη, ξεκινά σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, στη Ρόδο. Μπορεί το πρωτόκολλο να κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο το γεωστρατηγικό, πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον της επίσκεψης είναι υψηλό.
Ο Λι Τσιάνγκ αναμένεται να προσγειωθεί στις 15:20 στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» με ειδική κρατική πτήση. Τον Κινέζο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης,Κωστής Χατζηδάκης
Στη σουίτα του στο πολυτελές Rodos Palace θα ξεκινήσει το ιδιωτικό του πρόγραμμα, ωστόσο η συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη στο ιστορικό Μέγαρο των Ιπποτών δίνει σαφή πολιτική διάσταση στην επίσκεψη.
Το πρόγραμμα, λεπτό προς λεπτό
Παρασκευή 4 Ιουλίου
- 15:20: Άφιξη στον «Διαγόρας» – Υποδοχή από Χατζηδάκη
- 15:25: Μετακίνηση στο Rodos Palace
- 15:45: Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο
- 16:40: Αναχώρηση για το Μέγαρο των Ιπποτών
- 17:00: Υποδοχή και ξενάγηση από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
- 17:10 – 17:40: Διμερείς συνομιλίες
- 17:45: Επιστροφή στο ξενοδοχείο
- 18:05: Ιδιωτικό πρόγραμμα
Σάββατο 5 Ιουλίου
- 07:30: Αναχώρηση για το αεροδρόμιο
- 08:35: Απογείωση του Κινέζου πρωθυπουργού
- 09:00: Ολοκλήρωση επίσκεψης
Μια επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα
Παρότι ιδιωτική, η παρουσία του Λι Τσιάνγκ στη Ρόδο και η συνάντησή του με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δείχνει ξεκάθαρα τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στη συνεργασία με την Ελλάδα.
Η Ρόδος επιλέγεται ξανά ως διπλωματικό σκηνικό. Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ το 2014, τότε με τον Αντώνη Σαμαρά να τον υποδέχεται , το νησί προβάλλει εκ νέου το τουριστικό του brand στην τεράστια κινεζική αγορά.
Ασφάλεια στο κόκκινο
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη Δημοκρατική της Ρόδου από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης, το σχέδιο ασφαλείας είναι αυστηρό: συνεχείς περιπολίες, διακριτική αλλά έντονη παρουσία δυνάμεων και προληπτικοί έλεγχοι. Στόχος, η απόλυτη διακριτικότητα χωρίς παραχωρήσεις στην ασφάλεια.
Η ελληνοκινεζική σχέση παραμένει σταθερή πυξίδα για επενδύσεις, εμπόριο και πολιτιστική σύνδεση. Η Ρόδος γίνεται ξανά κόμβος, σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, στέλνοντας μήνυμα συνέχειας και διαλόγου.
Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η «ήσυχη» επίσκεψη θα ανοίξει τον δρόμο για ακόμη πιο ουσιαστικές συνεργασίες σε τουρισμό, επενδύσεις και – γιατί όχι – ενέργεια, όπου το κινεζικό ενδιαφέρον παραμένει σταθερό.