H FIFA φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εισήγηση του Χέρμπερτ Χούμπελ είναι αρνητική για την χώρα μας, αφού δεν πείστηκε απ' όσα συζητήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και για το λόγο αυτό η κατάσταση μοιάζει (και να είναι) μη αναστρέψιμη.

Μόνο ένα θαύμα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που υπάρχουν και κάνουν λόγο για αποβολή από τους κόλπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Μένει να φανεί αν θα είναι προσωρινό ή μονιμότερο.

Ο Γραμμένος, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αυστρία, μετέβη κατευθείαν στο γραφείο του Γιώργου Βασιλειάδη και οι δυο άνδρες συζήτησαν για όλα αυτά που ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Χούμπελ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ εξήγησε στον υφυπουργό την κατάσταση, του μετέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πως οι ξένοι έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα.

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας ανέφερε στον υφυπουργό τους προβληματισμούς της FIFA, τα (πολλά) παράπονά της και τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης να κάνει αρνητική εισήγηση. Με τη σειρά του, ο υφυπουργός επεξεργάζεται λύσεις, προκειμένου να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Οι διεθνείς συνομοσπονδίες έχουν πολλά παράπονα για τη μεγάλη καθυστέρηση στις δικαστικές αποφάσεις, ζητούν παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν δημιουργήσει το μπάχαλο του τελευταίου διαστήματος και παράλληλα βλέπουν πως ακόμα και τώρα υπάρχει πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις ομάδες. Δεν είναι οι μόνοι λόγοι, υπάρχουν και άλλοι. Γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει, δεν μένει τίποτα κρυφό και έχουν αντίληψη της πραγματικότητας.

Στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος για την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με όπλο στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, στα επεισόδια που μαστίζουν το πρωτάθλημα και πολλά ακόμα γεγονότα που οδηγούν στο ποδοσφαιρικό Grexit που θα συζητηθεί τον Μάιο, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA.

To περιεχόμενο της επιστολής

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή ή και μη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αρνητικές εικόνες των τελευταίων γεγονότων προβλήθηκαν διεθνώς και είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πληροφορηθεί αναλόγως.

Όπως γνωρίζετε, στις 12 Μαρτίου 2018, ενόψει των γεγονότων που έλαβαν χώρα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπου ο ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 και του Κυπέλλου Ελλάδας μέχρις ότου όλες οι ΠΑΕ της Α' Εθνικής να υπογράψουν μία δήλωση όπου θα καταδικάζουν τη βία και θα υπόσχονται να τροποποιήσουν τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ προκειμένου να ενδυναμωθούν οι κυρώσεις σε περίπτωση επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που μία εθνική διοργάνωση έχει ανασταλεί για λόγους που σχετίζονται με τη βία.

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια συμβάντων που έλαβαν χώρα στον προαναφερθέντα αγώνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Ποδοσφαίρου (ECA) αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα μέλους ενός μέλους της (ήτοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με άμεση ισχύ.

Ως συνέπεια των διαφόρων επεισοδίων βίας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Έχουμε παρατηρήσει ότι το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του πρωταθλήματος πολλές υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκκρεμούν και ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο.

Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στην προσπάθειά της να συνδράμει στη συνολική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία σειρά από συστάσεις προς την ΕΠΟ και ζήτησε την πλήρη υλοποίησή τους (βλ.παράρτημα). Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη.

Σε συνέχεια της προαναφερθείσας διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία δήλωση (βλ. παράρτημα) προτρέποντας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει κάθε μορφή βίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων.

Λαμβανομένων τούτων υπόψη, η Επιτροπή Παρακολούθησης προτρέπει την Επιτροπή Ομοσπονδιών Μελών της FIFA να αναλύσει χωρίς καθυστέρηση την τρέχουσα κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA προς συζήτηση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις