Πριν λίγες ημέρες, η FIBΑ διοργάνωσε ψηφοφορία μέσω των social media της, ζητώντας από τον κόσμο να επιλέξει την καλύτερη πεντάδα της Ελλάδας για τη νέα χιλιετία. Με έμφαση στη νέα εποχή και τους αστέρες που έλαμψαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, το κοινό κλήθηκε να επιλέξει από μια δεξαμενή δώδεκα παικτών για να προκύψει η Dream Team. Σύμφωνα με λοιπόν με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η FIBA, η καλύτερη πεντάδα της σύγχρονης εποχής για την Εθνική Ελλάδας αποτελείται από τους: Θοδωρή Παπαλουκά – Βασίλη ΣπανούληΔημήτρη ΔιαμαντίδηΓιώργο Πρίντεζη και Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το social post των αποτελεσμάτων συνοδεύεται μάλιστα από τη (ρητορική) ερώτηση “πώς σταματάς αυτή την ομάδα;”.

Οι υπόλοιποι που συμπεριλήφθηκαν στο poll, αλλά έμειναν εκτός της τελικής πεντάδας ήταν οι: Φραγκίσκος Αλβέρτης, Γιάννης Μπουρούσης, Νικ Καλάθης, Δήμος Ντικούδης, Αντώνης Φώτσης, Μιχάλης Κακιούζης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Κώστας Σλούκας και Νίκος Ζήσης.

Λίγα λόγια για τη FIBA

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, γνωστότερη με το γαλλικό ακρωνύμιο FIBA (Fédération Internationale de Basket-ball) ή αλλιώς ΦΙΜΠΑ, είναι η παγκόσμια αθλητική ομοσπονδία που ορίζει τους κανονισμούς του μπάσκετ τόσο σε αγωνιστικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Επίσης είναι ο φορέας που διοργανώνει τα διεθνή πρωταθλήματα εθνικών ομάδων. Η ομοσπονδία εδρεύει στην ελβετική πόλη Γενεύη και περιλαμβάνει ως μέλη όλες τις εθνικές ομοσπονδίες. Πρόεδρός της είναι ο Αργεντίνος Οράσιο Μουρατόρε, ο οποίος εξελέγη το 2014.

Η FIBA ιδρύθηκε το 1932 στη Γενεύη ως Fédération Internationale de Basket-ball Amateur, από τη σύμπραξη των Ομοσπονδιών Καλαθοσφαίρισης οκτώ χωρών: Αργεντινής, Ελβετίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποφασίσει να εντάξει το μπάσκετ στα ολυμπιακά αθλήματα, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του Μονάχου (1936).

Το παγκόσμιο συνέδριο του 1989 αποφάσισε να αφαιρεθεί η λέξη Amateur (ερασιτεχνικό) από τον τίτλο της ομοσπονδίας και να επιτραπεί στους επαγγελματίες αθλητές του NBA να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της FIBA, από τις οποίες μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Πάντως, παρά την αφαίρεση του Amateur, το A διατηρήθηκε ως γράμμα στην ακροστοιχίδα FIBA.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις