Στα δίχτυα της ΕΛΑΣ σκληρή συμμορία - Έτσι έκλεβε σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ και αυτοκίνητα, δείτε βίντεο
Έγιναν επτά συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία. Πάνω από μισό εκατομμύριο η λεία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές οχημάτων και διαρρήξεις ATM με τη χρήση τροχού, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Έγιναν επτά συλλήψεις και εξιχνιάσθηκαν μία ληστεία, έξι διαρρήξεις και απόπειρες διάρρηξης σε ΑΤΜ, καθώς και τέσσερις κλοπές οχημάτων.
Το Flash.gr φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο από τη δράση της αδίστακτης συμμορίας, που - όπως φαίνεται στα πλάνα που ακολουθούν - έμπαιναν σε σούπερ μάρκετ, με μαύρα ρούχα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, απειλώντας τους υπαλλήλους και αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν στο ταμείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για την υπόθεση συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων, συνολικά επτά άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη κλοπή και απόπειρα αυτής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ληστεία, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ναρκωτικά και όπλα.

Προηγήθηκε έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, από την οποία προέκυψε ότι, οι κατηγορούμενοι συνέστησαν από το Μάρτιο του 2023, εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους και στόχο τη διάπραξη κλοπών αυτοκινήτων, καθώς και διαρρήξεων ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα στην πρόσοψη Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών (Κ.Ε.Π.), σουπερμάρκετ, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους «offsite ΑΤΜ».

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πιστόλι, αεροβόλο τυφέκιο, αναδιπλούμενο μαχαίρι, φιάλες οξυγόνου, βαριοπούλες και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ το συνολικό όφελος της συμμορίας ξεπερνά τις 487.530 ευρώ.
Πώς «άνοιγαν» τα ΑΤΜ
Στα εν λόγω ΑΤΜ μετέβαιναν κάνοντας χρήση κλεμμένων οχημάτων, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και στη συνέχεια, αφού παραβίαζαν τη θύρα εισόδου του καταστήματος -που ήταν εγκατεστημένο το ΑΤΜ-, απενεργοποιούσαν τον συναγερμό και το διερρήγνυαν με οξυγόνο.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι, κατείχαν διαρρηκτικά εργαλεία, όπως τροχούς κοπής μετάλλων, οξυγόνο, ιμάντες, λοστούς, καθώς και συσκευές για να εμποδίσουν την μετάδοση του σήματος του ΑΤΜ με το κεντρικό σύστημα ελέγχου, ενώ κατά τη διάρκεια της δράσης τους, φορούσαν γάντια και κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με διάφορες κουκούλες, fullface και μαντίλια.
«Θα πάω για ψάρεμα»
Μάλιστα, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους στρατιωτικού τύπου, καθώς και κωδικοποιημένες λέξεις όπως, «θα πάω για ψάρεμα», «έψαχναν τα παπούτσια με τα μπλε κορδόνια», κ.λπ., ενώ ανάλογα με το στόχο, χρησιμοποιούσαν διαφορετικό ορμητήριο, στο οποίο συγκεντρώνονταν για να μεταβούν στα ΑΤΜ, καθώς και αμέσως μετά την διάπραξη των διαρρήξεων.
Ξέπλεναν χρήματα σε καφετέριες
Επιπλέον, προέκυψε ότι νομιμοποιούσαν τα έσοδα που αποκόμιζαν, δημιουργώντας καταστήματα – καφετέριες, ενώ για τις οικονομικές συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία από ανύπαρκτα αλλοδαπά πρόσωπα. Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης κατείχαν πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

Σε έρευνες που πραγματοποιηθήκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
αναδιπλούμενο μαχαίρι,
πιστόλι με γεμιστήρα και -10- φυσίγγια,
αεροβόλο τυφέκιο,
παρεμβολέας συχνοτήτων,
-9- ασύρματοι,
φακός, πλαστική βαλίτσα εργαλείων με -1- υδραυλική αντλία υψηλής πίεσης,
υδραυλικός διαστολέας,
-3- φιάλες οξυγόνου, με σωλήνες και φλόγιστρο,
-3- φιάλες προπάνιου,
φορητός τροχός,
-2- ολόσωμες λευκές στολές μιας χρήσης.
κόφτης μετάλλων,
βαριοπούλες και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
μάσκα σιλικόνης,
κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα) συνολικού μεικτού βάρους -9- γραμμαρίων,
-7- Ι.Χ. αυτοκίνητα, βάρκα και -2- εξωλέμβιες μηχανές και
-73.750- ευρώ.
Από Πειραιά μέχρι Ιωάννινα η... δράση τους
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί μία ληστεία, έξι διαρρήξεις και απόπειρες διάρρηξης σε ΑΤΜ, καθώς και τέσσερις κλοπές οχημάτων, σε Πειραιά, Ωρωπό, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Καλλιθέα, Ηράκλειο, Αργολίδα, Εύβοια και Ιωάννινα, με το συνολικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, να ξεπερνά τις 487.530 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ορισμένοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές και αρπαγές, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης, συνεχίζονται.