Τα χρησιμοποιείς καθημερινά, χωρίς να ξέρεις την ονομασία τους - Ήρθε η ώρα να την μάθεις
Υπάρχει κάτι παράξενα ικανοποιητικό στο να μαθαίνεις πώς ονομάζονται πράγματα που δεν ήξερες καν ότι είχαν όνομα.

Από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα. Αυτά τα πράγματα έχουν ονομασία, κι ας μην είναι αρκετά διαδεδομένη. Μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ κάποια από αυτές τις ονομασίες ή ακόμα και να μην είχες φανταστεί ότι έχουν μία.
Υπάρχει κάτι παράξενα ικανοποιητικό στο να μαθαίνεις πώς ονομάζονται πράγματα που δεν ήξερες καν ότι είχαν όνομα.
Είτε πρόκειται για τον όρο για την πλαστική άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών είτε για τη μυρωδιά μετά τη βροχή, αυτές οι αχρησιμοποίητες λέξεις κάνουν τη γλώσσα πολύ πιο διασκεδαστική.
Γιατί δεν έχουμε ακούσει αυτές τις ονομασίες όμως; Δεν είναι γιατί δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Οι λέξεις εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά μάλλον δεν είχατε πολλούς λόγους να τις χρησιμοποιήσετε.
Περικαψύλιο
Αυτό το πλαστικό κάλυμμα στην άκρη ενός κορδονιού, έχει όνομα και λέγεται περικαψύλιο (aglet). Διευκολύνει τα κορδόνια να πλέκονται μέσα στα παπούτσια σας χωρίς να ξετυλίγονται. Στην αρχαία Ρώμη, οι πλούσιοι άνθρωποι έφτιαχναν τα περικαψύλια από μέταλλο, όχι από πλαστικό που χρησιμοποιείται σήμερα.

Ρινικός στύλος
Ο όρος «ρινικός στύλος» ή αμετάφραστος ως columella της μύτης σχετίζεται με το κάτω μέρος της μύτης σας, αυτό το σημείο που χωρίζει τα ρουθούνια σας. Σε μερικούς ανθρώπους αυτό το σημείο είναι πιο κρεμαστό, αλλά εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του καθενός.

Δρύπες
Τα εξογκώματα στα σμέουρα και τα βατόμουρα έχουν το δικό τους όνομα: δρύπες (Drupelets). Τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι αυτό που οι βοτανολόγοι αποκαλούν «αθροιστικά φρούτα», επειδή αποτελούνται από ένα μάτσο μικρών δρυπών - μια φανταχτερή λέξη για τα φρούτα που περιέχουν έναν μόνο σπόρο - που είναι μαζεμένα μαζί...

Περίδεσμος
Ο περίδεσμος (ferrule) είναι ένα μεταλλικό στήριγμα ή καπάκι που ενισχύει ή ενώνει δύο πράγματα. Ένα παράδειγμα γάντζου είναι η μεταλλική ταινία στην κορυφή ενός μολυβιού που συγκρατεί τη γόμα στη θέση της. Η λέξη αναφέρεται επίσης στο καπάκι στην άκρη ενός μπαστουνιού, στο εξόγκωμα στην άκρη μιας ομπρέλας και στο σωλήνα ή το σίδερο που ταιριάζει μαζί με τη λαβή σε ένα πινέλο. Μπορεί να ακούγεται ψεύτικο, αλλά είναι αληθινό!

Purlicue
Ο όρος «purlicue» είναι ναι μεν σπάνιος, αναφέρεται δε σε κάτι πολύ κοινό. Είναι η ονομασία για τον χώρο μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα όταν το χέρι είναι τεντωμένο. Δηλαδή το σχήμα L που σχηματίζεται ανάμεσα σε αντίχειρα και δείκτη.
Καψάκια
Η ανάγλυφη μεριά στις ρακέτες που χρησιμοποιούνται στο πινγκ-πονγκ έχει όνομα. Αυτά τα μικρά εξογκώματα λέγονται καψάκια (pips) και μπορούν να είναι μακριά ή κοντά αναλόγως το είδος του πινγκ-πονγκ.

Ullage
Στα ελληνικά μπορεί να το έχεις ακούσει, αλλά ήξερες πού αναφερόταν; Η λέξη Ullage έχει να κάνει με τον κενό χώρο μεταξύ του καπακιού της φιάλης και του υγρού. Στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως «έλλειμμα» ή «διάκενο». Πολλά δοχεία αφήνουν σκόπιμα αυτό το κενό για να εμποδίσουν τη διαρροή του υγρού -είτε πρόκειται για κρασί, μπύρα, σόδα ή κάτι άλλο.
Τράγος (όχι το ζώο)
Ο τράγος σας είναι μόνο ένα από τα πολλά μέρη του σώματος που πιθανώς δεν γνωρίζατε ότι έχουν όνομα. Ο τράγος είναι το μικρό κομμάτι σάρκας μπροστά από το αυτί. Όταν θέλετε να καλύψετε τα αυτιά σας από το θόρυβο, είναι το μικρό εξογκωματάκι που πιέζετε προς τα κάτω.
Vibrissae
Στα ελληνικά μπορεί να ακούγεται πιο συνηθισμένο. Είναι οι αισθητήριες τρίχες ή αλλιώς τα μουστάκια που έχουν κάποια ζώα. Είναι οι μακριές, άκαμπτες τρίχες γύρω από το ρύγχος ζώων (όπως γάτες, σκύλοι, φώκιες κ.λπ.), που χρησιμεύουν για την αντίληψη του περιβάλλοντος μέσω αφής. Όταν εισήχθη για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα, η λέξη αναφερόταν στις τρίχες των ανθρώπινων ρουθουνιών, σύμφωνα με το Merriam-Webster.

Η τρύπα F
Το άνοιγμα σε ένα βιολί είναι η τρύπα F. Το βιολί είχε προηγουμένως μισοφέγγαρο, φλόγα, σχήμα S και άλλα σχέδια πριν από την τυπική οπή F.

Petrichor
Αν αγαπάτε τη μυρωδιά του καθαρού αέρα μετά το τέλος της βροχής, εκτιμάτε το petrichor. Πρόκειται για την μυρωδιά που οφείλεται σε ένα μείγμα βακτηρίων, φυτών και κεραυνών. Περιγραφικά θα μπορούσαμε να το μεαφράσουμε ως «μυρωδιά της γης μετά τη βροχή». Ο όρος δημιουργήθηκε το 1964 από δύο Αυστραλούς επιστήμονες, και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις πέτρα και ιχώρ.
Μεσόφρυο
Όταν αναφερόμαστε στο μεσόφρυο (glabella) εννοούμε την επίπεδη επιφάνεια του δέρματος μεταξύ των φρυδιών.

Δυσανία
Έχεις νιώσει τη δυσκολία να σηκωθείς από το κρεβάτι; Αυτό είναι η δυσανία (Dysania). Δεν πρόκειται για ιατρική διάγνωση από επίσημα εγχειρίδια, αλλά χρησιμοποιείται στη νευρολογία και την ψυχολογία ως περιγραφικός όρος, κυρίως σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή σύνδρομων κόπωσης / διαταραχών ύπνου.
