Μπιλ Γκέιτς: Ο επιχειρηματίας έχει συνδεθεί αρκετές φορές με θεωρίες συνωμοσίας, καθώς συνηθίζει να αναλύει τα δεδομένα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξη του στους Financial Times μέσω Skype για τον κορονοϊό, όταν δήλωσε πως αυτή η πανδημία είναι το «μεγαλύτερο γεγονός που οι άνθρωποι θα βιώσουν σε ολόκληρη τη ζωή τους», ενώ προειδοποίησε ότι ένα ιογενές ξέσπασμα θα συμβαίνει «κάθε 20 χρόνια περίπου». Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο αναφέρθηκε στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχουν «πληρώσει πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, πολλά περισσότερα από ό,τι θα χρειαζόταν αν είχαμε προετοιμαστεί σωστά».

Ο Μπιλ Γκέιτς σχολίασε ότι ως απάντηση σε αυτό το ξέσπασμα της πανδημίας, οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα έχουν «διαγνωστικά μέτρα σε ετοιμότητα, βιβλιοθήκες αντιιικών και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης».

«Το κόστος όλων αυτών είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που περνάμε σήμερα. Και τώρα οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν. Υπάρχει πραγματικά μεγάλη πιθανότητα κάθε 20 χρόνια περίπου, με τα πολλά ταξίδια που γίνονται στον κόσμο, ένας από αυτούς τους να μεταδοθεί. Και έτσι οι πολίτες αναμένουν από τις κυβερνήσεις να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα ως προτεραιότητα», τόνισε.

Πάντως, ο συνιδρυτής της Microsoft είναι βέβαιος πως τα διδάγματα αυτής της επιδημίας θα οδηγήσουν τους ανθρώπους, ώστε προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη φορά. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το κόστος αυτή τη φορά ήταν πολύ υψηλό. «Δεν θα έπρεπε να χρειαστούν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσουμε εκεί. Η επιστήμη είναι εκεί. Οι χώρες θα προχωρήσουν».

Το 2015, ο Γκέιτς, μιλώντας σε ένα Ted Talk, είχε προειδοποιήσει ότι ο κόσμος δεν ήταν «έτοιμος» για μια πανδημία. «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε… αλλά πρέπει να προχωρήσουμε», είχε πει το 2015.