Η παραλαβή των Πυραυλακάτων (ΤΠΚ) κλάσης SUPER VITA No.6 και Νο.7 από το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020 και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου για την ΤΠΚ 6 με την παράδοση και εγκατάσταση των συστημάτων πυραύλων επιφανείας – επιφανείας MM40 EXOCET.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει την ΤΠΚ Νο.6 τύπου Super Vita μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στις 20 Μαι 2020 στην Βουλή. Όλα τα συστήματα που χρειάζονται για να είναι αξιόμαχες οι πυραυλάκατοι 6 και 7 έχουν αγορασθεί και παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, κι απομένει μονάχα να γίνει η συναρμολόγησή τους στο Ναυπηγείο που έχει αναλάβει την τοποθέτηση.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα πως οι εργασίες αυτές ήδη έχουν πληρωθεί, από την αρχή και μάλιστα το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε πολλά και επιπλέον χρήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, η εταιρία που ναυπήγησε το σύγχρονο πλοίο του στόλου θέλει να προχωρήσει σε παράδοση του σκάφους στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο ωστόσο δεν δέχεται σε καμία των περιπτώσεων να παραλάβει ένα πλοίο χωρίς να έχει τοποθετηθεί το «σύστημα μάχης», κόστους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει αγοραστεί από το ΠΝ και περιμένει απλώς την τοποθέτησή του.

Στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού θέλουν να τελειώνει αυτή η κατάσταση η οποία κρατά εδώ και πολλά χρόνια καθώς αυτά τα πλοία θεωρούνται οι σύγχρονες «μικρές φρεγάτες» του Ελληνικού πολεμικού στόλου με κορυφαίο οπλισμό όπως οι πύραυλοι επιφανείας, κατά ναυτικού στόχου Exocet Block 3!

Η διεύθυνση πυρός (Κ/Β, πυροβόλων) γίνεται με χρήση συστημάτων που δύσκολα εντοπίζονται και παρεμβάλλονται. Η Α/Α άμυνα του πλοίου γίνεται με CIWS RAM και πυροβόλων. Δύναται να εκτελεί συγκαλυμμένες επιχειρήσεις με “αθόρυβο πλου”, χαμηλή “ηλεκτρομαγνητική υπογραφή” (RCS) και χαμηλή “υπέρυθρη υπογραφή” (I.R.).

Η επιβίωση του σε από πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα περιβάλλον κρίνεται ως αρκετά καλή με χρήση GAS CITADEL και σταθμού απόπλυσης.

Επίσης έχουν ευκολίες εκπαίδευσης με δυνατότητα δημιουργίας εικονικών εκπαιδευτικών σεναρίων και προσομοίωσης ενεργειών / αντιδράσεων από όλα τα εμπλεκόμενα συστήματα.