Ένα ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τεστ για τον κορονοϊό ανέπτυξαν Δανοί ερευνητές. Το πανεπιστήμιο της περιφέρειας της Νότιας Δανίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι “είναι το πρώτο πλήρως αυτόματο ρομπότ παγκοσμίως, που μπορεί να παίρνει δείγματα από τον λαιμό για την Covid-19, προκειμένου οι επαγγελματίες υγείας να μην εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης”. Δοκιμές σε ασθενείς δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Το ρομπότ χρησιμοποιεί βραχίονα μιας χρήσης, τρισδιάστατης εκτύπωσης, που αλλάζει αυτόματα από ασθενή σε ασθενή. Το ρομπότ για να συλλέξει δείγμα, κρατά μία μπατονέτα και αγγίζει με αυτήν την ακριβή περιοχή του λαιμού του. Στη συνέχεια τοποθετεί την μπατονέτα με το δείγμα σε ένα δοχείο και το σφραγίζει με ένα καπάκι. Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο. Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Τιούσιους Ρατζίθ Σαβαριμούτου, εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα μοντέλο για να χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές ασθενών.

«Υπάρχουν προοπτικές στην ανάπτυξη ενός ρομπότ για τη συλλογή δειγμάτων από τον λαιμό, προκειμένου τα ρομπότ να μπορέσουν να αναλάβουν αυτό το έργο είτε σε σχέση με την Covid-19, είτε σε σχέση επίσης με όλους τους ιούς στο μέλλον», επισήμανε.

Στη μάχη κατά του κορονοϊού ρίχτηκε τον Απρίλιο και ένα ρομπότ στην Σινγκαπούρη. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιούσε υπεριώδεις λάμπες για να απολυμαίνει επιφάνειες, δυσπρόσιτα σημεία, ακόμη και τον αέρα. Το ρομπότ δοκιμάστηκε στο εμπορικό κέντρο Frasers Property Retail και χρησιμοποιήθηκε μετά το κλείσιμο για τους πελάτες. Ήταν μάλιστα προγραμματισμένο να απενεργοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες του όταν ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία σε κοντινή απόσταση.

Το πρώτο ρομπότ Sunburst UV Bot βρίσκεται σε φάση δοκιμών, αλλά ήδη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου Frasers σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και άλλα ρομπότ στη Σιγκαπούρη. Τα ρομπότ δεν είναι φθηνά, καθώς το καθένα κοστίζει περίπου 45.000 ευρώ. Κάποια από αυτά προσφέρονται και για ενοικίαση έναντι περίπου 1.900 ευρώ τον μήνα, ενώ θα διατεθούν και σε νοσοκομεία και κέντρα καραντίνας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις