Η εταιρεία πραγματοποιούσε δοκιμή στην μηχανή του πυραύλου στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας. Αρχικά το τεστ φαινόταν να πηγαίνει καλά, αλλά τελικά η μηχανή με τον κωδικό “Serial Number 4” εξερράγη θεαματικά. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, δεν πρόκειται για μηχανή πυραύλου που θα χρησιμοποιήσει η NASA, αλλά ο πύραυλος Starship θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά προμηθειών και ανθρώπων στη Σελήνη και τον Άρη. Στόχος είναι να χρησιμεύσει σαν ένα αεροσκάφος και να κάνει αρκετές φορές το ίδιο ταξίδι. Όπως φανερώνει και η κωδική ονομασία του, το τελευταίο Starship είναι το τέταρτο που έχει δημιουργήσει η SpaceX.

Σύμφωνα με το Wikipedia, η SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) είναι αμερικανική ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών. Η έδρα της βρίσκεται στο Χόθορν της Καλιφόρνια, όπου και ιδρύθηκε το 2002 από τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ, με στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών μεταφορών και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον εποικισμό του Άρη.

Στα πλαίσια αυτών των στόχων, η SpaceX έχει αναπτύξει την Οικογένεια πυραύλων Falcon και την οικογένεια διαστημικών οχημάτων Dragon, συστήματα που σήμερα χρησιμοποιούνται αμφότερα για τη μεταφορά φορτίων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η SpaceX έχει στο ενεργητικό της σημαντικά επιτεύγματα: ήταν η πρώτη εταιρεία που βασιζόμενη σε ιδιωτική χρηματοδότηση έθεσε σε τροχιά πύραυλο υγρών καυσίμων (τον πύραυλο Falcon 1 το 2008), η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε επιτυχημένα να εκτοξεύσει, να θέσει σε τροχιά και να ανακτήσει ένα διαστημικό σκάφος (το Dragon το 2010) και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε διαστημικό σκάφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (το Dragon το 2012). Επίσης, πέτυχε την πρώτη κάθετη προσγείωση πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φορτίου σε τροχιά και την πρώτη επανάχρηση πυραύλου που είχε αποστείλει φορτίο σε τροχιά (με τον Falcon 9 το 2015 και το 2017 αντίστοιχα), ενώ έγινε και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε φορτίο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο (με τον πύραυλο Falcon Heavy το 2018).

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Ίλον Μασκ αποκάλυψε τη γενική αρχιτεκτονική ενός νέου προγράμματος, που ονομάζεται Σύστημα Διαπλανητικών Μεταφορών. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία με ιδιωτική χρηματοδότηση θα αναπτύξει διαστημική τεχνολογία για χρήση σε επανδρωμένες διαπλανητικές πτήσεις, με πρώτο στόχο τη δημιουργία μιας μόνιμης και αυτόνομης βάσης στον πλανήτη Άρη.

Το 2017, ο Μασκ παρουσίασε την ενημερωμένη διαμόρφωση του συστήματος, που πλέον ονομάζεται SpaceX Starship, θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και θα είναι ο μεγαλύτερος και ισχυτότερος πύραυλος του κόσμου όταν θα κάνει τις πρώτες του πτήσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις