Ακόμα πλουσιότερος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλάνητη, ο Τζεφ Μπέζος, καθώς ύστερα από το νέο άλμα των τιμών των μετοχών της Amazon, η περιουσία του ξεπέρασε το φράγμα των 200 δισ. δολαρίων. Ο 56χρονος Μπέζος ίδρυσε την Amazon το 1994 και το μερίδιό του στην εταιρεία του ανέρχεται στο 11,1%. Την Τετάρτη η μετοχή της Amazon έκανε νέο άλμα 2% προσθέτοντας άλλα 4,9 δισ. δολάρια στην περιουσία του Μπέζος, με αποτέλεσμα να φθάσει, όπως ανέφερε το Forbes, στα 204,6 δισ. δολάρια συνολικά και να ξεπερνά κατά σχεδόν 90 δισ. δολάρια τον δεύτερο της λίστας των κροίσων, Μπιλ Γκέιτς (116.1 δισ. δολάρια).

Ο συνιδρυτής της Microsoft ήταν ο πρώτος που η περιουσία του ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια το 1999 – ενώ η σημερινή της αξία θα ήταν κοντά στα 158 δισ. δολάρια. Ο Μπέζος θα ήταν ακόμη πιο ζάπλουτος, αν δεν είχε χωρίσει πέρυσι από την επί 26 χρόνια σύζυγό του. Βάσει της συμφωνίας του διαζυγίου τον περασμένο Ιούλιο η Μακένζι Σκοτ έλαβε το 25% των μετοχών του στην Amazon με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη πίσω από την 67χρονο κληρονόμο της L’ Oreal Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς. Τη θέση της Μακένζι στην καρδιά του Μπέζος έχει πάρει η 50χρονη πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος Λόρεν Σάντσεζ.

Η περιουσία του Μπέζος ήταν γύρω στα 115 δισ. δολάρια στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε πρόσθεσε πάνω από 85 δισ. δολάρια σ’ αυτήν καθώς οι μετοχές της Amazon κέρδισαν περισσότερο από 55%, χάρις στην αυξανόμενη όρεξη για διαδικτυακές αγορές λόγω παραγγελιών εν μέσω των lockdown για την πανδημία του κορονοϊού, που γονάτισε την παγκόσμια οικονομία.

Το επώνυμο Μπέζος και η Κούβα

Ο Μπέζος γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 ως Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν, στην πόλη Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, από την Ζακλίν και τον Τεντ Γιόργκεσεν. Το επώνυμο «Μπέζος» το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος. Οι πρόγονοί του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν άποικοι που κατοικούσαν στο Τέξας και σιγά-σιγά απέκτησαν ένα αγρόκτημα 25.000 στρεμμάτων. Από τον Μάρτιο του 2015, ο Μπέζος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους γης στο Τέξας.

Η μητέρα του Μπέζος, Ζακλίν, ήταν 17 ετών και μαθήτρια λυκείου, όταν ο ίδιος γεννήθηκε. Ο γάμος της με τον Γιόργκεσεν διήρκεσε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Τον Απρίλιο του 1968, όταν ο Τζεφ ήταν 4 ετών, παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της Μιγκέλ Μάικ Μπέζος, έναν Κουβανό που μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών. Η οικογένειά του καταγόταν από μια μικρή πόλη στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Ο Μιγκέλ Μπέζος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού όταν παντρεύτηκε την Ζακλίν και υιοθέτησε τον 4χρονο Τζεφ Γιόργκεσεν, του οποίου το επώνυμο μετονομάστηκε σε Μπέζος. Μετά τον γάμο, η οικογένεια μετακόμισε στο Χιούστον του Τέξας και ο Τζεφ φοίτησε στο δημοτικό “River Oaks” του Χιούστον, από την τετάρτη έως την έκτη τάξη. Ως παιδί, πέρασε τα καλοκαίρια του στο ράντσο του παππού του, στο νότιο Τέξας. Ο Μπέζος συχνά επιδείκνυε επιστημονικά ενδιαφέροντα και ικανότητα στα τεχνολογικά θέματα. Κάποτε, δημιούργησε έναν ηλεκτρικό συναγερμό για να κρατήσει τα αδέρφια του έξω από το δωμάτιό του. Αργότερα, η οικογένεια μετακόμισε στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου ο Μπέζος φοίτησε στο γυμνάσιο “Miami Palmetto”. Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, παρακολούθησε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έλαβε ένα βραβείο “Silver Knight” το 1982.

Το 1986 ο Μπέζος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον με πτυχίο στην μηχανολογία και την πληροφορική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις