Αφιερωμένο στον Τέρι Φοξ είναι το σημερινό doodle της Google, στον Καναδό αθλητή που κατάφερε να γίνει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο. Αφού έχασε το πόδι του από τον καρκίνο, ο Φοξ ξεκίνησε τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» – ένα ιστορικό ταξίδι από τη μια άκρη του Καναδά στην άλλη για να ευαισθητοποιήσει και να κερδίσει χρήματα για την έρευνα για τον καρκίνο. Γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1958, στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, ο Τέρι Φοξ γνωστός για τη δέσμευσή του και την έντονη εργασιακή του ηθική.

Ο Fox γεννήθηκε το 1968 στο Γουίνιπεγκ. Σε ηλικία μόλις 19 ετών διαγνώσθηκε με καρκίνο των οστών, κάτι που είχε, ως συνέπεια, τον θεραπευτικό ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού, το οποίο εν-συνεχεία, αντικατέστησε με τεχνητό μέλος. Αρνούμενος να αποδεχτεί μοιρολατρικά τη νέα πραγματικότητα, ο Fox συνέλαβε την ιδέα να αγωνιστεί για τη συγκέντρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της έρευνας κατά της νόσου από την οποία έπασχε. Ξεκίνησε ο ίδιος να διατρέχει τον Καναδά στο «Μαραθώνιο Ελπίδας» του, στις 12 Απριλίου του 1980, από το St. John’s Newfoundland.

Για περισσότερους από 4 μήνες ο Fox διέτρεχε έναν Μαραθώνιο την ημέρα, σαρώνοντας συνολικά μία απόσταση που υπολογίστηκε σε 5.373 χιλιόμετρα. Ο Μαραθώνιός του συνεχίζεται, κάθε χρόνο, έκτοτε, με στόχο την ενίσχυση της θεραπείας κατά του καρκίνου. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να σταματήσει όταν οι γιατροί του είπαν πως ο καρκίνος είχε προσβάλλει τους πνεύμονές του. Παρόλα αυτά, πέτυχε τον στόχο του. Στις 28 Ιουνίου 1981, ο Φοξ, που στον Καναδά θεωρείται ήρωας και ένας από τους σπουδαιότερους πολίτες στην ιστορία, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες. Η ιστορία του Τέρι Φοξ είναι πλέον γνωστή σε όλον τον κόσμο και ο ίδιος ένα πρότυπο θάρρους και γενναιότητας, καθώς κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τον καρκίνο και να επιβληθεί στο άρρωστο κορμί του, ώστε να αφήσει μια δική του παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. «Αποφάσισα να συμβιβαστώ με τον καρκίνο. Δε θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται. Θέλω να κάνω οτιδήποτε μπορούσα, οτιδήποτε μπορούσε να γίνει», είχε δηλώσει, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε αναφερθεί στους αφόρητους πόνους που ένιωθε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.

O Καναδός αθλητής, που κατάφερε να γίνει έμπνευση χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιουνίου του 1981. Έχοντας καταφέρει να επιβληθεί στο άρρωστο κορμί του, ο ίδιος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σύμβολο γενναιότητας και πίστης για χιλιάδες ανθρώπους. “Εύχομαι οι άνθρωποι να μπορούσαν να καταλάβουν πως τα πάντα είναι δυνατά εάν προσπαθήσεις. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα εάν οι άνθρωποι προσπαθούν”, είχε πει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις