Νέο σύστημα πληρωμών σε ”φυσικά” καταστήματα θα ”λανσάρει” η Amazon, το οποίο θα αφορά ανέπαφες συναλλαγές όπου ο πελάτης θα πληρώνει με μια κίνηση του χεριού του. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο χρήστης του συστήματος θα κρατάει το χέρι του πάνω από την συσκευή για περίπου ένα δευτερόλεπτο, επιτρέποντας να καταγραφεί μια εικόνα της παλάμης του, και έτσι να ολοκληρώνεται η συναλλαγή.

Η συσκευή θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε δύο καταστήματα της εταιρείας στο Σιάτλ, με την εταιρεία, ωστόσο, να ανακοινώνει πως είναι ήδη σε συζητήσεις με αρκετούς πελάτες που ενδιαφέρονται για επέκταση της χρήσης του εν λόγω συστήματος. Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας «Στα περισσότερα περιβάλλοντα λιανικής, το Amazon One θα μπορούσε να γίνει μια εναλλακτική επιλογή πληρωμής ή “loyalty card”, με μια συσκευή στο ταμείο δίπλα στο παραδοσιακό σύστημα πληρωμών», ενώ υποστήριξε πως θα μπορούσε να επεκταθεί η χρήση του και για εισόδους σε χώρους όπως στάδια ή χώρους εργασίας αντί κάρτας, τονίζοντας πως «Πιστεύουμε ότι το Amazon One έχει πολλές εφαρμογές, πέρα από τα καταστήματα λιανικής».

Η τεχνολογία αυτή, ο σαρωτής παλάμης όπως ονομάζεται, λειτουργεί ”διαβάζοντας” τις ακολουθίες των φλεβών στο χέρι του εκάστοτε χρήστη, καθιστώντας την μια μέθοδο εξαιρετικά ασφαλή, και σχεδόν αδύνατη την πλαστογράφηση. Θεωρείται ανάλογα ασφαλές με την σάρωση αποτυπώματος, χαρακτηρίζοντας το, μάλιστα, πιο πρακτικό, δεδομένου ότι η συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε απόσταση μερικών εκατοστών.

Η Amazon δεν έχει προχωρήσει σε λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής της τεχνολογίας, έχοντας μόνο αποκαλύψει τη χρήση «custom κατασκευασμένους αλγορίθμους και hardware» και την σάρωση «ξεχωριστών χαρακτηριστικών πάνω και κάτω από την επιφάνεια του χεριού». Όπως υπογράμμισε, η ιδιωτικότητα που παρέχει, σε σύγκριση με άλλες επιλογές, αποτέλεσε τον κύριο λόγο που το επέλεξε, καθώς είναι αδύνατη η αναγνώριση της ταυτότητας του χρήστη μόνο με αυτή την εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Amazon έχει δεχθεί κριτικές για τη χρήση συστήματος αναγνώρισης προσώπου που έχει αναπτύξει από την αστυνομία.

Ακόμη, η εταιρεία πρόσθεσε πως η ανέπαφη φύση του συστήματος που θεωρείται πως θα εκτιμηθεί από τους πελάτες, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του Covid-19.

H εγγραφή στο εν λόγω λογισμικό δεν απαιτεί λογαριασμό Amazon, παρά μόνο να βάλει τα στοιχεία της κάρτας του, και ακολουθώντας τις οδηγίες να τη συνδέσει με το αποτύπωμα της παλάμης του. H Amazon προχώρησε και σε διευκρινιστική δήλωση, καθησυχάζοντας πως το αποτύπωμα δεν αποθηκεύεται αμέσως, αλλά κρυπτογραφείται και αποθηκεύεται έπειτα με ασφάλεια στο Cloud.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις