Με μια ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του κορονοϊού, παροιμοιάζοντάς τον με την κοινή γρίπη. Η ανάρτηση «χτυπήθηκε» ως παραπλανητική τόσο από το Facebook, όσο όμως και από το Twitter.

«Η περίοδος της γρίπης έρχεται! Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, κάποιες φορές περισσότεροι από 100.000 και παρά το εμβόλιο, πεθαίνουν από τη γρίπη. Θα κλείσουμε τη χώρα μας; Όχι, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, που σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρος». Αυτό ήταν το μήνυμα με το οποίο ο θετικός στον ιό, Ντόναλντ Τραμπ υποβίβαζε την επικινδυνότητα του κορονοϊού, συγκρίνοντάς τον με την κοινή γρίπη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποχρεούνται να ελέγχουν την ακρίβεια των μεταδιδόμενων πληροφοριών αντέδρασαν μέσω των σχετικών εργαλείων στην ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου. Το Facebook επέλεξε να κατεβάσει εντελώς την ανάρτηση, ενώ το Twitter «σημάδεψε» το Tweet ως «παραπλανητικό», αλλά το διατήρησε στο κοινωνικό δίκτυο για λόγους «δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την πολιτική του Facebook, αφαιρούνται αναρτήσεις που παραπληροφορούν και θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε άμεση σωματική βλάβη. Από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώνουν πως αντίστοιχες ενέργειες είχαν λάβει και το 2018 αναφορικά με ψευδείς πληροφορίες για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και άλλες ασθένειες.

Το Twitter δεν κατέβασε, προειδοποίησε

Αντίστοιχα το Twitter, έγραψε αναφορικά με την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ. «Το tweet παραβίασε τους κανόνες του Twtiter για την διάδοση παραπλανητικών και δυνητικά επιβλαβών πληροφοριών σχετικά με τον κορονοϊό. Ωστόσο, το Twitter αποφάσισε πως ενδεχομένως να είναι προς το κοινό συμφέρον το tweet να παραμείνει προσβάσιμο».

To Twitter είχε επισημάνει ως παραπλανητικές και παλιότερες αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριζε πως η επιστολική ψήφος αποτελεί «αδυναμία» του εκλογικού συστήματος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Καταρρέει ο Τραμπ – Προβάδισμα 16 μονάδων ο Μπάιντεν

Συνεχώς και μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ οι εκλογές έχουν μπει στη τελική ευθεία, καθώς πια απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται πια στο ποιος θα κερδίσει τη λεγόμενη popular vote –τις περισσότερες δηλαδή ψήφους παναμερικανικά, που όμως δεν μετράνε στο τελικό αποτέλεσμα λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων– αλλά στο αν θα καταφέρει ο Τραμπ να «γυρίσει» το παιχνίδι σε κρίσιμες πολιτείες πολιτείες-κλειδιά (swing states όπως η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα και του Ουσικόνσιν) που κατά παράδοση κρίνουν τη νίκη.

Η δημοσκόπηση του CNN/SSRS έγινε μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου, δηλαδή κατέγραψε τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος τόσο μετά το επεισοδιακό debate της προηγούμενης Τρίτης όσο και μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσεβλήθη από τον κορονοϊό. Και δείχνει ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει να προσδοκά κάτι θετικό από τη «δραματική» νοσηλεία του το Σαββατοκύριακο στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ». Δεν ήταν, δηλαδή, μόνο η κακή εικόνα από το debate του Κλίβελαντ την περασμένη εβδομάδα η οποία τον απομάκρυνε από τμήματα του πληθυσμού που διατηρούσαν μια θετική γνώμη για το πρόσωπό του, αλλά και η όλη επικοινωνιακή διαχείριση της μόλυνσης από τον κορονοϊό και της νοσηλείας.

Συνήθως σε τέτοιες κρίσεις οι πολίτες τείνουν να συστρατευτούν με τον πρόεδρο, όμως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Τραμπ που φαίνεται ότι όχι μόνο «τιμωρήθηκε» για την αμέλειά του, αλλά λειτούργησε και ως υπερμεταδότης του ιού, μολύνοντας μια σειρά από αξιωματούχους και γερουσιαστές. Στο μόνο που μπορεί τώρα να ελπίζει ο Τραμπ είναι στο επικίνδυνο σόου με τη μάσκα το οποίο έκανε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μια εικόνα που δεν «μετρήθηκε» στην τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενήργησε το CNN.

Σε κάθε περίπτωση δύσκολα με κάτι τέτοια –εμφανιζόμενος δηλαδή ως «ηγέτης» που τολμά και δεν φορά τη μάσκα σε μια χώρα που θρηνεί 210.000 νεκρούς από τον ιό– θα πάρει με το μέρος του μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ώστε να αλλάξει την εικόνα. Απομένει βέβαια πολύς χρόνος και στην πολιτική ένας μήνας είναι ένας αιώνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Μεταξύ όσων έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν, το 57% τάσσεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν και το 41% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει η έρευνα. Διαβάστε αναλυτικά