Πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό φιλμ που έχουμε στα χέρια μας, με ημερομηνία παραγωγής 14 Οκτωβρίου 1888! Έχει τίτλο «Σκηνή στον κήπο» και έχει κινηματογραφηθεί από τον Γάλλο εφευρέτη Louis Le Prince. Σε αυτό παρουσιάζονται τέσσερις άνθρωποι (μεταξύ αυτών και τα πεθερικά του δημιουργού) να κάνουν μια βόλτα στον κήπο της οικίας, κοντά στο Λιντς της Αγγλίας.

Ο Le Prince είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους -αν όχι ο πρώτος- που κατάφερε να καταγράψει κινούμενες εικόνες σε φιλμ, πολύ πριν τους Λιμιέρ ή τον Έντισον. Παραμένει ωστόσο άγνωστος εξαιτίας της μυστηριώδους εξαφάνισής του το 1890. Είναι ένα υλικό μερικών δευτερολέπτων και τρέχει με ταχύτητες μόλις 12 καρέ το δευτερόλεπτο, αντιπροσωπεύει όμως ένα τεράστιο βήμα τεχνολογικής προόδου.

Ο ειδικός Denis Shiryaev αποκατέστησε το υλικό, το χρωμάτισε και βελτίωσε την ποιότητά του χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ο YouTuber βρήκε σταθερά καρέ από μια ηλεκτρονική συλλογή και τα έκανε κινούμενη εικόνα. Από τις 20 φωτογραφίες που βρήκε κατέληξε σε ένα βίντεο 250 καρέ.

Δείτε το φιλμ στη νέα του μορφή

Ποιος ήταν ο Louis Aimé Augustin Le Prince

Ο Louis Aimé Augustin Le Prince ήταν Γάλλος εφευρέτης και έχει ονομαστεί ο «Πατέρας της Κινηματογράφησης» από το 1930. Εργαζόταν τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ. Το 1888 πραγματοποίησε στο Λιντς την πρωτοποριακή του δουλειά: Κινηματογράφησε μία μικρή ακολουθία εικόνων, το γνωστό πλέον «Roundhay Garden Scene», καθώς επίσης και μερικές σκηνές από τη γέφυρα του Λιντς, χρησιμοποιώντας έναν φακό και χαρτί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, ο τρόπος της εξαφάνισής του: Είχε κανονίσει να κάνει μία δημόσια παρουσίαση στις ΗΠΑ, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, καθότι ταξιδεύοντας με τρένο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1890, μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Οι Αρχές δεν βρήκαν ούτε πτώμα ούτε αποσκευές. Έναν αιώνα αργότερα, η αστυνομία βγήκε αρχεία, τα οποία περιείχαν μία φωτογραφία, η οποία απεικόνιζε έναν πνιγμένο άνδρα, ο οποίος μπορεί να είναι ο Le Prince.

Λίγο καιρό μετά την εξαφάνισή του, ο Έντισον προσπάθησε να πάρει τα εύσημα και να πιστωθεί στο όνομά του η «κινηματογράφηση». Ο γιος όμως του Le Prince και η γυναίκα του θέλησαν να προστατεύσουν την εφεύρεση του. Στο δικαστήριο εναντίον του Έντισον εμφανίστηκε ο γιος του Le Prince, Αντόλφ, αλλά του απαγορεύτηκε να φέρει κάμερες που θα αποδείκνυαν την πατρότητα της «κινηματογράφησης» κι έτσι ο Έντισον κέρδισε τη δίκη. Παρόλα αυτά, έναν χρόνο αργότερα, η απόφαση άλλαξε.

Traffic Crossing Leeds Bridge, 1888