Η Qualcomm παρουσίασε το νέο της τηλέφωνο SoC (System-on-Chip) Snapdragon 480, το οποίο θα πρσφέρει πρόσβαση σε δίκτυα 5G ακόμη και σε μελλοντικές συσκευές μεσαίας κατηγορίας.


Το Snapdragon 480 είναι το πρώτο SoC της σειράς 4 της Qualcomm που θα υποστηρίζει την τεχνολογία 5G χάρη στο ενσωματωμένο X51 5G modem, ενώ είναι κατασκευασμένο με την τεχνολογία 8nm (nanometre) και υποστηρίζει την τεχνολογία ταχείας φόρτισης Qualcomm Quick Charge 4+, οθόνες 120Hz και ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi 6.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή εικόνας Spectra 345, το Snapdragon 480 θα προσφέρει δυνατότητα τριπλής επεξεργασίας σήματος, για πρώτη φορά σε επεξεργαστή της σειράς 4 της Qualcomm, η οποία θα επιτρέπει την λήψη βίντεο ή φωτογραφίας συγχρόνως από τρεις φωτογραφικούς αισθητήρες.

Σε σύγκριση με το προγενέστερο Snapdragon 460, το 480 θα προσφέρει διπλασιασμό των επιδόσεων χάρη στην μονάδα επεξεργασίας Kryo 460 και την μονάδα γραφικών Adreno 619, ενώ ο φόρτος εργασίας της ενσωματωμένης Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι βελτιωμένος κατά 70%.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Qualcomm, η νέα της υλοποίηση θα προσφέρει σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε συσκευές με ικανότητα 5G. Οι πρώτες συσκευές που θα είναι εξοπλισμένες με το νέο Snapdragon 480 θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2021 και πιθανότατα θα προέρχονται από κατασκευαστές όπως οι Oppo, Vivo και HMD Global (κατασκευάστρια των συσκευών Nokia).

Κινητά τηλέφωνα 5G στην Ελλάδα – Δυνατότητες διαθεσιμότητα

Τις δυνατότητες των 5G δικτύων θα τις δούμε μέσω των εφαρμογών που θα παρουσιαστούν στα αμέσως επόμενα χρόνια σε τομείς όπως είναι η τηλεϊατρική, η αυτόνομη οδήγηση και άλλοι, οι οποίοι θα υποστούν disruption, δηλαδή θα αλλάξουν ραγδαία.

Το Apple iPhone 12 mini θα είναι συμβατό με 5G

Πώς μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε 5G ταχύτητες λοιπόν; Δύο είναι οι παράγοντες: η κάλυψη δικτύου και η συμβατή συσκευή. Αυτήν τη στιγμή, η COSMOTE και η WIND έχουν ήδη ανοίξει τις 5G “πόρτες” τους, με τη Vodafone να ακολουθεί τον Ιανουάριο. Η WIND καλύπτει περιοχές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με την κάλυψη να φτάνει το 60% μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Η COSMOTE επίσης καλύπτει Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, ενώ δηλώνουν ότι η κάλυψη θα φτάσει το 50% μέχρι το τέλος του 2021.

Τι γίνεται όμως με τις συσκευές; Ο κατάλογος των συσκευών συνεχώς θα αυξάνεται, καθώς πιστοποιούνται περισσότερα κινητά, ενώ οι κατασκευαστές σταδιακά θα παρουσιάζουν όλο και περισσότερα τηλέφωνα με 5G δυνατότητες, ακόμα και σε φθηνότερες κατηγορίες.

Η συνδυαστική λίστα των συμβατών συσκευών με τα ελληνικά 5G δίκτυα:

 • Apple iPhone 12 mini (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Apple iPhone 12 (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Apple iPhone 12 Pro (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Apple iPhone 12 Pro Max (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Huawei P40 Pro (WIND)
 • Huawei P40 (WIND)
 • Samsung Galaxy S20 Ultra (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Xiaomi Mi 10T Pro (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10T (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10T Lite (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10 Pro (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10 (COSMOTE / WIND)

Oi συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί είναι τα μοντέλα που εισάγονται από τους επίσημους αντιπροσώπους των κατασκευαστών. Υπάρχει πιθανότητα το ίδιο μοντέλο, αν προέρχεται από παραεισαγωγή, να μην λειτουργεί με το δίκτυο των παρόχων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις