Η επίθεση στο Καπιτώλιο, την έδρα της αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας, από τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρήγαγε 23,46 εκατ. tweets, δηλαδή κατά μέσο όρο 430 αναρτήσεις το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, η Visibrain.

Τα επεισόδια της Τρίτης 6 Ιανουαρίου 2021, παρήγαγαν 2,5 φορές περισσότερα tweets απ’ ό,τι κατά τις τελευταίες 24 ώρες των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που παρακολουθεί το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αμερικανικές εκλογές είχαν ήδη οδηγήσει σε έναν όγκο αναρτήσεων έξι φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτόν των προηγούμενων εκλογών το 2016. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιχειρούσε να αποτρέψει το Κογκρέσο από το να επικυρώσει επίσημα τη νίκη του Μπάιντεν και ορισμένοι από τους υποστηρικτές του τον πήραν τοις μετρητοίς, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο. Το Twitter και το Facebook μπλόκαραν προσωρινά τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου, με το Twitter να τον προειδοποιεί για μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του, ένα άνευ προηγουμένου μέτρο που αποφασίστηκε μετά τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο.

Twitter και Facebook μπλόκαραν τους λογαριασμούς Τραμπ

Όλες οι πλατφόρμες των social media έδωσαν «κόκκινη κάρτα» στον Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την αρχή έκανε το Twitter που ανέστειλε το λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ για 12 ώρες, ενώ νωρίτερα αφαίρεσε ανάρτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να «θυμούνται για πάντα» αυτή τη μέρα.

Το Twitter μάλιστα απείλησε πως αν ο Τραμπ συνεχίσει το ίδιο «τροπάρι» θα του κλείσει το λογαριασμό μόνιμα.

Ωστόσο, σε ανάλογες ενέργειες προχώρησε και το Facebook, που σίγουρα δεν μας έχει συνηθίσει σε αυτό.

Συγκεκριμένα, μπλόκαρε τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου, πράγμα που σημαίνει ότι «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα», όπως διευκρίνισε η διαχείριση.

Νωρίτερα, διαχειριστές αφαίρεσαν βίντεο στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του να «γυρίσουν στα σπίτια τους» αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.

«Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της απόσυρσης του βίντεο του προέδρου Τραμπ το οποίο τελικά συμβάλλει στον κίνδυνο να γίνουν βιαιότητες, αντί να τον μειώνει», εξήγησε ο Γκάι Ρόζεν, ένας από τους αντιπροέδρους του Facebook αρμόδιος για την ακεραιότητα της πλατφόρμας. «Το καταργήσαμε διότι πιστεύουμε θέλουμε να συμβάλουμε στξ μείωση του κινδύνου συνεχιζόμενης βίας».

Το YouTube απέσυρε επίσης αυτό το βίντεο, σύμφωνα με το The Verge. Το YouTube που ανήκει στην Google δήλωσε ότι κατάργησε το βίντεο επειδή παραβίασε τις πολιτικές που ισχυρίζονται ότι η ευρεία απάτη άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ το 2020. Ωστόσο, θα επιτρέψει αντίγραφα αυτού του βίντεο «εάν ανεβεί με πρόσθετο περιεχόμενο και επαρκή εκπαιδευτική, ντοκιμαντέρ, επιστημονική ή καλλιτεχνική αξία».

Στη μία από τις επίμαχες γραπτές αναρτήσεις, ο Τραμπ απέδωσε το χάος, τα επεισόδια και την εισβολή στο Καπιτώλιο, μέσα στο οποίο σκοτώθηκε μια γυναίκα, στην «κλοπή» της «ιερής» και «συντριπτικής» νίκης που διατείνεται ότι κατήγαγε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις