Η Facebook μπαίνει σε νέους μπελάδες μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας Motherboard που αφορά τους τηλεφωνικούς αριθμούς των χρηστών του κοινωνικού δικτύου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ένας hacker έχει πάρει στα χέρια του αρχείο με τηλεφωνικούς αριθμούς 500 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τους οποίους πουλά σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο μέσω ενός αυτοματοποιημένου bot στην υπηρεσία Telegram.

Εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε στο Motherboard ότι οι αυτοί οι τηλεφωνικοί αριθμοί σχετίζονται με μια ευπάθεια που έκλεισε τον Αύγουστο του 2019, επομένως, επηρεάζει όσους είχαν δηλώσει τον αριθμό τους στο Facebook (π.χ. για να ενεργοποιήσουν το 2 factor authentication) πριν από αυτήν την ημερομηνία. Δεν παύει, όμως, να είναι μια τεράστια διαρροή και σαφέστατα ο αριθμός τηλεφώνου δεν είναι κάτι που αλλάζεις συχνά.

Από τις δοκιμές που πραγματοποίησε η ομάδα του Motherboard, με τη βοήθεια του Telegram bot μπόρεσαν να βρουν είτε τα Facebook IDs των χρηστών με βάση τον τηλεφωνικό αριθμό τους, είτε το αντίστροφο. Οι τιμές για την αγορά αυτών των στοιχείων ξεκινούν από τα $20 και στη λίστα συμπεριλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί χρηστών από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη 15 χώρες.

Όπως δήλωσε ο Alon Gal, ερευνητής ασφαλείας,

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων με τηλεφωνικούς αριθμούς να πωλείται με τόσο μεγάλη ευκολία στον οποιονδήποτε. Η ιδιωτικότητα μας προσβάλλεται σοβαρά και άμεσα, και θεωρώ δεδομένο ότι κάποιοι θα εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για κακόβουλες ενέργειες.

Λίγα λόγια για το Facebook

Το Facebook είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες της μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League (χαρακτηρισμός μιας ομάδας οκτώ ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ). Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις