Το Spotify διαθέτει πατενταρισμένη τεχνολογία που της επιτρέπει να αναλύσει τη φωνή του χρήστη και να προτείνει τραγούδια με βάση τη «συναισθηματική κατάσταση, το φύλο, την ηλικία ή την προφορά του». Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο κατατέθηκε το 2018 και χορηγήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, θα επιτρέψει στο Spotify να «κάνει παρατηρήσεις» σχετικά με το περιβάλλον και τα συναισθήματα ενός χρήστη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας.

Θα μπορούσε στη συνέχεια να παίξει μουσική που αντικατοπτρίζει τη διάθεσή του χρήστη ή ακόμα και το κοινωνικό του περιβάλλον, π.χ αν κάποιος είναι μόνος, ή είναι σε πάρτι με άλλους, σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. «Είναι σύνηθες για μια εφαρμογή ροής πολυμέσων να περιλαμβάνει λειτουργίες που παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις σε έναν χρήστη», εξηγεί το Spotify.

Ωστόσο, συνέχισε, «η τρέχουσα προσέγγιση για τη διάκριση των προτιμήσεων ενός χρήστη δεν είναι ικανοποιητική, διότι απαιτεί από αυτούς να «εισάγουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, κάτι που είναι κουραστικό» σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τις αγαπημένες του μπάντες. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δείχνει ότι η αναγνώριση ομιλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ηλικία και το φύλο, ενώ τα στοιχεία όπως «τονισμός, άγχος, ρυθμός» θα παρέχουν ενδείξεις για το εάν ένας χρήστης ήταν «χαρούμενος, θυμωμένος, λυπημένος ή ουδέτερος» .

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το παραπάνω παράδειγμα κατηγοριών όπως είναι τα συναισθήματα, το φύλο, η ηλικία, και η προφορά είναι απλώς παραδείγματα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές άλλες ταξινομήσεις», ανέφερε το Spotify. Τα αποτελέσματα θα συνδυαστούν με άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών που παίζει ένας χρήστης στο παρελθόν. Η τεχνολογία είναι μία από τις πολλές τεχνικές καινοτομίες που έχει κατοχυρώσει η Spotify κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις