Η Margherita Hack γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Ο πατέρας της, Ρομπέρτο Χακ, ήταν λογιστής Προτεσταντικής καταγωγής από την Ελβετία. Η μητέρα της, Μαρία Λουίζα Πογγέσι, ήταν Καθολική από την Τοσκάνη και πτυχιούχος της Accademia di Belle Arti di Firenze. Και οι δύο γονείς άφησαν τη θρησκεία τους για να ενταχθούν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία, για την οποία ο Ρομπέρτο Χακ ήταν γραμματέας για μια περίοδο υπό την προεδρία της κομητείας Gamberini-Cavallini.

Η Hack παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο «Galileo Galilei» στη Φλωρεντία, αλλά το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις της. Το 1945, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110. Η διατριβή της στην αστροφυσική αφορούσε τις μεταβλητές του Cepheid, με βάση τις σπουδές της στο Παρατηρητήριο Arcetri και στη συνέχεια υπό τη διεύθυνση του Giorgio Abetti. Η Hack θεωρούσε τον Abetti ως πρότυπο επιστήμονα, δασκάλου και διαχειριστή κέντρου επιστημονικής έρευνας.

Στην Ιταλία, η  Hack ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της στην Καθολική Εκκλησία, την ιεραρχία και τους θεσμούς της.

Η Hack πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013 στο νοσοκομείο Cattinara στην Τεργέστη. Είχε νοσηλευτεί για μια εβδομάδα για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο σύζυγός της, Αλντο Ντε Ρόσα, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω επιπλοκών της νόσου Αλτσχάιμερ. Και οι δύο αναπαύονται στο νεκροταφείο του Σαντ’ Αννα στην Τεργέστη. Η Hack άφησε την προσωπική της βιβλιοθήκη, που περιείχε 24.000 βιβλία για την αστρονομία, στην πόλη της Τεργέστης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις