Δεδομένης της κληρονομιάς της, ονομάστηκε «Tokoh Budayawan Melayu» ή «μορφή του πολιτισμού της Μαλαισίας».

Ποια ήταν η Azah Aziz

Η Azah Aziz γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη το 1928. Το έντονο ενδιαφέρον της για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις τέχνες είχε γαλουχηθεί από τη μητέρα της, Azizah, η οποία ήταν από μια διακεκριμένη οικογένεια Johor και πρωτοπόρος στις εγχώριες επιστημονικές σπουδές. Η Aziz κληρονόμησε μια εξαιρετική συλλογή από πρώιμα υφάσματα και ενδύματα της Μαλαισίας από τη μητέρα της που τροφοδότησε το πάθος της για τον πολιτισμό που κράτησε σε όλη της τη ζωή και άνοιξε το δρόμο για να γίνει μια σεβαστή ειδικός στον πολιτισμό της Μαλαισίας.

Η Azah Aziz σε νεαρή ηλικία

Η Azah Aziz έγινε γραμματέας αρχισυντάκτη εφημερίδας, κάνοντας καριέρα στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε την «Akaz», τη δική της εκδοτική εταιρεία, όπου έδωσε αξία στις μαλαισιανές τέχνες και συνέβαλε σε μια σειρά εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ημερήσιας απογευματινής ταμπλόιντ της Μαλαισίας, Harian Metro, και της παλαιότερης εφημερίδας της Μαλαισίας, New Straits Times. Δημοσίευσε επίσης βιβλία, καθώς και παιδικά τραγούδια και ποιήματα, και έγινε η πρώτη γυναίκα στη Μαλαισία που καταφέρνει κάτι τέτοιο. έκανε. Στο τέλος της 10χρονης καριέρας της ως δημοσιογράφος, ίδρυσε την Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων της Μαλαισίας και έγινε πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων της Μαλαισίας.

Εκτός από τη δουλειά της ως συγγραφέας, η Azah Aziz ήταν πρωτοπόρος για τα δικαιώματα των γυναικών. Υπερασπίστηκε την ισότητα των μισθών, τους χωριστούς φόρους για τις εργαζόμενες συζύγους, τις τροποποιήσεις της μουσουλμανικής οικογένειας και αργότερα ίδρυσε την Ισλαμική Οργάνωση Δράσης Γυναικών.


Η Azah Aziz
Όλα αυτά τα χρόνια, συνέλεγε αντίκες ρούχα και υφάσματα από τον παλιό κόσμο της Μαλαισίας. Με τη εις βάθος γνώση της στα κοστούμια, τα κοσμήματα και τα υφάσματα, έδωσε διαλέξεις και εισήγαγε την κουλτούρα της Μαλαισίας σε φεστιβάλ τέχνης και διεθνή σεμινάρια. Επιπλέον, το 2006 έγραψε ένα βιβλίο για το θέμα με τίτλο «Rupa dan gaya: Busana Melayu (Τέχνη και στυλ – Μαλαισιανά ρούχα)».

Πέρασε τη ζωή της δίνοντας αξία στα έθιμα της Μαλαισίας, ώστε ο πολιτισμός της να συνεχίσει να ευδοκιμεί σε όλο τον κόσμο. Για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Μαλαισίας, στην Aziz απονεμήθηκε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα τεχνών και εκπαίδευσης.

Το Google Doodle για την Azah Aziz

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle είναι γλυκές σταγόνες ιστορίας και δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις