Θεμιστοκλέους: «Πάνω από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ»
Aφού αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 400.000 συνολικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας την Κυριακή (6/7) για θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας στη χώρα μας, αναφέρθηκε στη διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ και τόνισε πως πραγματοποιούνται 3.000 – 4.000 διανομές τη μέρα.
«Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ που αφορά την "καρδιά" του συστήματος και που προσφέρει αξιοπρέπεια και διευκόλυνση σε περισσότερους από 120.000 συμπολίτες μας κάθε μήνα, ανεξαρτήτως της περιοχής που διαμένουν. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αφορά όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους, εκτός από τα φάρμακα που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας και τα φάρμακα εξωσωματικής. Η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται 3.000 – 4.000 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες, υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης μέσω του 18181, όπου μπορούν να δώσουν τα στοιχεία τους και να λάβουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης», είπε ο υφυπουργός.
Βελτίωση εφημεριών με το «βραχιολάκι»
Για το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων δήλωσε:
«Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας για την μείωση των χρόνων αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ανακαινίζουμε τα ΤΕΠ, προσλάβαμε προσωπικό και αλλάξαμε το σύστημα εφημέρευσης. Αυτό το σύστημα οργανώνει ουσιαστικά τη ροή των περιστατικών στα ΤΕΠ, ενημερώνει τους ασθενείς για την πορεία της εξυπηρέτησής τους και παρέχει πολύτιμα δεδομένα στη διοίκηση του νοσοκομείου. Έτσι, εντοπίζονται τα προβλήματα και προχωρούμε στην επίλυσή τους. Το «βραχιολάκι» επεκτείνεται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, αυτή τη στιγμή έχει πάει στο ΚΑΤ, ενώ σε λίγο καιρό και στο Αττικό. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του νέου συστήματος σε μεγάλα νοσοκομεία, με μείωση του χρόνου αναμονής».
Δωρεάν χειρουργεία: «Μείωση των αναμονών για τους ασθενείς»
Αναφορικά με τα πρωινά τακτικά χειρουργεία, κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Ertnews, ανέφερε: «Από το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, με μείωση των αναμονών για τους ασθενείς που περιμένουν περισσότερους από 4 μήνες. Πλέον, έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν κατά σειρά προτεραιότητας ένα SMS με το οποίο μπορούν να διαλέξουν την κλινική που θέλουν να χειρουργηθούν. Σε συνδυασμό με την αύξηση των πρωινών τακτικών χειρουργείων έχουμε πετύχει μία πολύ σημαντική μείωση των αναμονών, με μερικά νοσοκομεία να σημειώνουν ακόμα και 8% αύξηση – σε σχέση με πέρυσι - των πρωινών τακτικών χειρουργείων. Έχουμε λοιπόν, αυξήσει τις δυνατότητες του συστήματος, εξυπηρετώντας ακόμα περισσότερους πολίτες, αφού αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 400.000 συνολικά χειρουργεία στο ΕΣΥ».
Αξιολόγηση από τους ίδιους τους ασθενείς
Σχετικά με την αξιολόγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ασθενείς είπε: «Εντός του Ιουλίου ξεκινά η αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς. Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να μοιραστούν την εμπειρία τους με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό. Μετά το εξιτήριο, οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα SMS μετά από κάποιες μέρες, με σύνδεσμο που θα περιλαμβάνει ερωτήσεις από την ποιότητα του φαγητού και την καθαριότητα, μέχρι το προσωπικό και την εξυπηρέτηση που έλαβαν από το νοσοκομείο. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από την αξιολόγηση θα είναι άμεσα διαθέσιμες και σε πραγματικό χρόνο στη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να επέμβει άμεσα και να λύσει τυχόν προβλήματα. Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται και από το εμάς στο Υπουργείο Υγείας, αφού η απόδοση των νοσοκομείων έχει συνδεθεί και με την αξιολόγηση των διοικήσεων τους».
Νέα μεγάλη προκήρυξη για τη στελέχωση του ΕΣΥ
Για την ενίσχυση του προσωπικού, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ανέφερε: «Είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο στο κομμάτι του προσωπικού συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από το ότι έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις 200 από τις 300 θέσεις που επανειλημμένα έβγαιναν άγονες τα προηγούμενα 10-15 χρόνια. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε μία ακόμα μεγάλη προκήρυξη. Οι ειδικότητες που έχουμε θέμα, αποτελούν πλέον πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως οι εργαστηριακές ειδικότητες και οι παθολόγοι, ωστόσο δίνουμε στοχευμένα κίνητρα ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες».
Αναφορικά με τα ηλεκτρονικά ιατρικά ραντεβού, ο υφυπουργός δήλωσε: «Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ιατρικών ραντεβού μέσω του finddoctors.gov.gr αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που απλοποιεί την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής. Οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναζητήσουν γιατρό με βάση την ειδικότητα, την περιοχή ή ακόμα και την κατηγορία. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη τόσο για ασφαλισμένους όσο και για ανασφάλιστους. Ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της, κλείστηκαν περισσότερα από 215.000 ραντεβού».
