Το ανθρώπινο σώμα λάμπει κυριολεκτικά και το φως του σβήνει όταν πεθάνουμε
Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει αμυδρό φως που αποκαλύπτει την κατάσταση της υγείας μας. Τώρα οι επιστήμονες ξέρουν πώς δημιουργείται.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο The Journal of Physical Chemistry Letters, το ανθρώπινο σώμα –μεταξύ άλλων– παράγει ένα είδος φωτισμού, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού. Το φως αυτό, αν και αμυδρό, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μελέτη της υγείας μας.
Το φως που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα είναι τόσο αμυδρό που δεν το πιάνει το ανθρώπινο μάτι, ούτε το μάτι κανενός άλλου οργανισμού. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί με ειδικό εξοπλισμό. Παρόλο που είναι αόρατο για εμάς, οι πληροφορίες που μπορεί να δώσει είναι πολύτιμες. Ανιχνεύοντας το, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν δείκτες στρες, που συνδέονται με διάφορες ασθένειες. Έτσι, ο βιοφωτισμός προσφέρει μια νέα διάσταση στην ιατρική παρακολούθηση και την κατανόηση της εσωτερικής μας κατάστασης.
Βιοφωτόνια και η σημασία τους για την υγεία
Όπως διαβάζουμε στο iflscience.gr, τα βιοφωτόνια παράγονται από όλους τους οργανισμούς. Στον άνθρωπο, το φαινόμενο αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μελέτη του 2009, όταν χρησιμοποιήθηκαν εξαιρετικά ευαίσθητες κάμερες, οι οποίες εντοπίζουν φως 1.000 φορές πιο αδύναμο από το όριο του ανθρώπινου ματιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόσωπο του ανθρώπου είναι το σημείο που εκπέμπει το πιο έντονο φως, ενώ η ένταση της λάμψης αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αλλαγές αυτή σχετίζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις βιολογικές διαδικασίες. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις μεταβολές στον φωτισμό σε πειραματόζωα και φυτά, και όπως αποδείχθηκε, αυτές οι αλλαγές ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο που μπορεί να αποκαλύψει την εσωτερική κατάσταση των οργανισμών.
Η μελέτη των επιστημόνων και οι εφαρμογές της στην ιατρική
Επιπλέον, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά συστήματα απεικόνισης για να μελετήσουν το φαινόμενο που λέγεται ultraweak photon emission (UPE) στα φυτά και τα ζώα. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα, παρατήρησαν τη μεταβολή του φωτισμού στο δέντρο Heptapleurum arboricola κατά τη διάρκεια τομών που έγινα σε αυτό, της διαδικασίας ανάρρωσης και όταν εφαρμόστηκε το αναισθητικό βενζοκαΐνη. Αυτές οι παρατηρήσεις ήταν χρήσιμες όχι μόνο για την παρακολούθηση της υγείας των φυτών, αλλά και για την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.
Όσον αφορά τα ζώα, οι επιστήμονες μελέτησαν την αλλαγή του φωτισμού σε ποντίκια πριν και μετά τον θάνατό τους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: ο φωτισμός μειώθηκε απότομα αμέσως μετά τον θάνατο, κάτι που οφείλεται στις μεταβολικές αλλαγές που προκαλεί ο θάνατος. Η έρευνα αυτή ανοίγει νέες προοπτικές στη μελέτη των φυσιολογικών αλλαγών που συνδέονται με τον θάνατο και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών διεργασιών.
Επιπλέον, στη μελέτη αναφέρεται ο μηχανισμός παραγωγής του βιοφωτισμού. Τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, παράγουν δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) ως παραπροϊόν των χημικών αντιδράσεων που μας κρατούν ζωντανούς. Αυτές οι αντιδράσεις παράγουν φωτισμό μέσω της αντίδρασης με πρωτεΐνες, λιπίδια και φθοροφόρα, τα οποία, με τη σειρά τους, εκπέμπουν βιοφωτόνια.