Βαλίτσες για Νέα Υόρκη ετοιμάζει ο Μητσοτάκης - Κεντρικός ομιλητής στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι επικεντρωμένη στη θαλάσσια ασφάλεια, στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία.

Σε φουλ ρυθμούς κρατά τις μηχανές της διπλωματίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα και αύριο θα μείνει στο γραφείο για να ετοιμάσει την επίσκεψή του την έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.
Το πρόγραμμά του είναι σφιχτό καθώς θα φτάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη το βράδυ της Δευτέρας και η δραστηριότητά του θα συμπυκνωθεί στην ομιλία του το απόγευμα της Τρίτης 20 Μαίου στις 17.00 και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει την έκθεση “Thalatta” στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.
Η ομιλία
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου για τον μήνα Μάιο – μια θέση με ιδιαίτερη διπλωματική σημασία για την Αθήνα.
Στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθεί η ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων οδών, η απρόσκοπτη ελευθερία της ναυσιπλοΐας και ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) ως πυλώνα σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η θάλασσα δεν είναι μόνο πεδίο εμπορίου και μεταφορών, αλλά και γεωστρατηγικής πρόκλησης, καθώς απειλείται από εντάσεις, πειρατεία, παράνομες δραστηριότητες και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η επιλογή του θέματος της θαλάσσιας ασφάλειας δεν είναι τυχαία: αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, εναρμονισμένη με τη μακρόχρονη ναυτική παράδοση της χώρας αλλά και τη στρατηγική της για ανάδειξη ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως, διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς ατζέντας σε ζητήματα θαλάσσιας διακυβέρνησης.
Η Τουρκία
Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος από την Αθήνα δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, καθώς συνδέεται άμεσα με την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα προβάλλει σταθερά τη θέση ότι κάθε διάλογος και οποιαδήποτε διαφορά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδίως στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και συχνά αμφισβητεί δημοσίως.
Οι τουρκικές προκλήσεις, όπως οι υπερπτήσεις και οι δηλώσεις περί "γκρίζων ζωνών", αλλά και η ρητορική περί "δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο", αποτελούν για την ελληνική πλευρά ενδείξεις αποσταθεροποιητικής στάσης που αντιβαίνει στις αρχές της διεθνούς κοινότητας. Η παρουσία του πρωθυπουργού σε αυτή τη συνεδρίαση δίνει στην Αθήνα την ευκαιρία να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, σε ένα φόρουμ υψηλού κύρους.
Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτική δύναμη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει τη σημασία του σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και υποστηρίζει την ενίσχυση των μηχανισμών διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και τη διατήρηση της ειρήνης.
Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας – η πρώτη για την Ελλάδα μετά από πάνω από 20 χρόνια – θεωρείται από την κυβέρνηση σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας. Μέσα από τη θέση αυτή, η Αθήνα αποκτά φωνή σε κρίσιμες παγκόσμιες αποφάσεις και έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τις πάγιες θέσεις της σε ένα από τα ισχυρότερα όργανα του ΟΗΕ.
Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον πολυμερή διάλογο, την ειρηνική επίλυση διαφορών και την προώθηση της διεθνούς νομιμότητας – βασικές αρχές που, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται στον πυρήνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε συνέχεια αυτής της πτυχής της ελληνικής διπλωματίας , ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να συμμετάσχει και στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου στη Νίκαια της Γαλλίας. Μία εβδομάδα μετά ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Χάγη.