Βρετανία: Εξετάζει τον χημικό ευνουχισμό για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων
Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα σχέδια για την μείωση του πληθυσμού των φυλακών, τα οποία έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χημικό ευνουχισμό και χιλιάδες παραβάτες θα αποφυλακιστούν μετά την έκτιση του ενός τρίτου της ποινής φυλάκισής τους, σύμφωνα με τα σχέδια που προτείνονται στη Βρετανία, σε μια αναθεώρηση της πολιτικής ποινών που πρόκειται να λάβει «πράσινο φως» από τους υπουργούς.
Η ανεξάρτητη επιτροπή αναθεώρησης, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκ, παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω κρίσης υπερπληθυσμού στις φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας.
Προέβη σε μια σειρά συστάσεων με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά 9.800 άτομα έως το 2028.
Το «μοντέλο εξέλιξης»
Η βασική πρόταση της επιτροπής, την οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Βρετανίας, είναι ένα «μοντέλο εξέλιξης», το οποίο θα προβλέπει ότι οι παραβάτες που συμπεριφέρονται καλά στη φυλακή θα εκτίουν μόνο το ένα τρίτο της ποινής τους στην κράτηση, πριν αποφυλακιστούν.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε άτομα που εκτίουν τυπικές καθορισμένες ποινές, οι οποίες είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ποινής φυλάκισης και εκτίονται από την πλειονότητα των παραβατών.
Θα βασίζεται στη διάρκεια της ποινής και όχι στον τύπο του αδικήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι σεξουαλικοί παραβάτες και οι κακοποιοί που εκτίουν ποινές κάτω των τεσσάρων ετών θα μπορούσαν να τύχουν πρόωρης αποφυλάκισης.
Η πολιτική αυτή θα σημαίνει ότι οι κρατούμενοι θα εκτίουν μόνο το ένα τρίτο της ποινής τους στη φυλακή, το ένα τρίτο με περιοριστικούς όρους , ενώ το υπόλοιπο μέρος δεν θα τελεί υπό καμία επιτήρηση.
Εάν ο παραβάτης διαπράξει περαιτέρω αδικήματα στα «επικίνδυνα» - ή τελευταία - στάδια της ποινής του, μόλις βγει από τη φυλακή, θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της αρχικής ποινής, συν το χρόνο μέσα στη φυλακή για το νέο αδίκημα.
Χημικός ευνουχισμός
Η κυβέρνηση θα προωθήσει επίσης τη χρήση φαρμάκων για την καταστολή της σεξουαλικής ορμής των σεξουαλικών παραβατών, η οποία επί του παρόντος δοκιμάζεται πιλοτικά στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η επιτροπή συνέστησε ότι ο χημικός ευνουχισμός «μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των σεξουαλικών παραβατών τόσο στη φυλακή όσο και στην κοινότητα». Οι υπουργοί πρόκειται να ανακοινώσουν τα σχέδια για μια εθνική εφαρμογή, και θα αναπτύξουν πρώτα τη χρήση του φαρμάκου σε 20 φυλακές σε όλη την Αγγλία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης αν θα καταστήσει τον ευνουχισμό υποχρεωτικό. Επί του παρόντος είναι προαιρετικός.
Οι βίαιοι παραβάτες που εκτίουν ποινές τεσσάρων ετών και άνω θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν με άδεια αφού περάσουν το ήμισυ της ποινής τους πίσω από τα κάγκελα. Αυτό θα μπορούσε να παραταθεί εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της φυλακής. Οι κρατούμενοι αυτοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να εποπτεύονται στην κοινότητα μέχρι το 80% της ποινής τους.
Αντιδράσεις για τα σχέδια
Ως απάντηση στην επιτροπή, η αστυνομία επισημαίνει: «Έξω από τη φυλακή, δεν σημαίνει εκτός ελέγχου. Εάν πρόκειται να έχουμε λιγότερους ανθρώπους στη φυλακή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε συλλογικά τους πόρους και τις εξουσίες για να διαχειριστούμε τον κίνδυνο που ενέχουν οι παραβάτες εκτός φυλακής».
Η επίτροπος ενδοοικογενειακής βίας για την Αγγλία και την Ουαλία, Nicole Jacobs, δήλωσε ότι η υιοθέτηση των μέτρων θα ισοδυναμούσε με «αποδυνάμωση» του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. «Με την υιοθέτηση αυτών των μέτρων η κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ότι μπορούν πλέον να παρανομούν με μικρές συνέπειες», δήλωσε η ίδια.
Σε μια σειρά προτάσεων που θεωρούνται η μεγαλύτερη αναθεώρηση των νόμων για την επιβολή ποινών από τη δεκαετία του 1990, οι δικαστές θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να τιμωρούν τους παραβάτες χαμηλότερου επιπέδου με απαγόρευση στο ποδόσφαιρο ή στην οδήγηση.
Η επιτροπή επιθεώρησης συνέστησε ότι οι σύντομες ποινές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», υποδεικνύοντας ότι «συνδέονται με υψηλότερες αποδεδειγμένες παραβάσεις» και «δεν επαρκούν για την παροχή ουσιαστικής επανένταξης στους παραβάτες».
Ο Σύνδεσμος για τη Σωφρονιστική Μεταρρύθμιση Χάουαρντ χαιρέτισε τις προτάσεις ως «καλή αρχή». «Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας αναθεώρηση που κάνει λόγο για αλλαγή, εστιάζοντας στα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το τι θα μειώσει τις παραβάσεις και θα αποτρέψει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν θύματα εγκλήματος», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Andrea Coomber.
Η αναθεώρηση της πολιτικής διατυπώνει επίσης συστάσεις σχετικά με τους παραβάτες που επιστρέφουν στη φυλακή μετά την παραβίαση των όρων της άδειάς τους.
Επί του παρόντος, περίπου το 15% των ατόμων που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα βρίσκονται εκεί επειδή έχουν ανακληθεί. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για παραβίαση των όρων της άδειας και όχι για περαιτέρω αδικήματα.
Η αναθεώρηση συνιστά ένα «αυστηρότερο όριο» για την ανάκληση, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται «μόνο για την αντιμετώπιση της συνεπούς μη συμμόρφωσης» με τους όρους της άδειας - η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την παράλειψη ενός ραντεβού επιτήρησης.