Κορονοϊός –  Άτομα με αναπηρία: Σοβαρός ο κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από το κλείσιμο υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης, επισημαίνουν με επιστολή τους 45 Ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ. `Την επιστολή συνυπέγραψε κι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι χιλιάδες υπηρεσίες παροχής φροντίδας και στήριξης ατόμων με αναπηρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και συνθήκες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, χιλιάδες άλλες έχουν αναγκαστεί να κλείσουν για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την ελλιπή εγγυημένη χρηματοδότηση από τις δημόσιες αρχές, την αδυναμία πρόσβασής τους στην απαιτούμενη χρηματοδότηση, τη σύναψη μη ευέλικτων συμβάσεων με τις αρχές, αλλά και τις καθυστερημένες χρηματοδοτικές προσκλήσεις από πλευράς των αρχών.

Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφενός «να αναλάβει νέες δράσεις κινητοποίησης βασικών επενδύσεων και πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του ευρωπαϊκού πυλώνα για τα Κοινωνικά δικαιώματα» και αφετέρου, να συμπεριληφθούν «συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τους πόρους αυτούς -συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται στήριξη».

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν «να διασφαλιστεί ότι τόσο οι επαγγελματίες στον τομέα της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσο και τα άτομα που υποστηρίζονται από αυτούς τους επαγγελματίες έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας». Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής:

«…Το κλείσιμο χιλιάδων υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρίες που επωφελούνται άμεσα από τις υπηρεσίες φροντίδας και στήριξης, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, καθώς και τους 11 εκατομμύρια επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Ο πρωταρχικός λόγος για το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης – συχνά μη κερδοσκοπικών και μη οργανωμένων από τους χρήστες οργανώσεων – είναι η έλλειψη εγγυημένης χρηματοδότησης από τις δημόσιες αρχές – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρημάτων από ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Λόγω της πανδημίας, πολλές υπηρεσίες προσαρμόστηκαν γρήγορα για να εξασφαλίσουν φροντίδα και υποστήριξη υπό τις τρέχουσες συνθήκες και κανόνες (κοινωνική αποστασιοποίηση κ.λπ.). Το γεγονός ότι αυτή η προσαρμογή δεν προβλεπόταν προ της κρίσης στις συμβάσεις με τις αρχές – και το ότι οι αρχές δεν παρέχουν ευελιξία – οδηγεί σε αβεβαιότητα και σε αδυναμία πρόσβασης στην απαιτούμενη χρηματοδότηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη συνέχιση των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης.

Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νέες δράσεις κινητοποίησης βασικών επενδύσεων και πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του ευρωπαϊκού πυλώνα για τα Κοινωνικά δικαιώματα.

Για το λόγο αυτό, η Πρωτοβουλία Επενδύσεων και Μέτρων Στήριξης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (“CRII” και “CRII +”) πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τους πόρους αυτούς – συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται στήριξη.

Επιπλέον, σας προτρέπουμε να αναλάβετε στοχευμένες προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τόσο οι επαγγελματίες στον τομέα της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσο και τα άτομα που υποστηρίζονται από αυτούς τους επαγγελματίες, έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, κάτι το οποίο θα τους επιτρέπει να εργάζονται με ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις