Κορονοϊός ΠΟΥ: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 μπορεί να μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), προσθέτοντας ότι: «Δεν πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο τους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο».

Έξι βήματα πριν τη χαλάρωση των μέτρων

Ο ΠΟΥ αναμένεται να δημοσιεύσει εντός της ημέρας οδηγίες προς τις χώρες μέλη, με τα έξι βήματα που θα πρέπει να έχουν γίνει, πριν αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Το πιο σημαντικό βήμα είναι: «η μετάδοση -στη χώρα σας- έχει ελεγχθεί;».

Στις ΗΠΑ υπάρχει αυτήν την στιγμή η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας και έχει υπάρξει «εξαιρετικός εταίρος», πέραν του ότι είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του ΠΟΥ», είπε η η εκπρόσωπος του Οργανισμού. «Πάντα θα υπάρχουν επικρίσεις κατά οργανισμών, είναι σημαντικό να ακούμε την κριτική, κυρίως την εποικοδομητική κριτική. Και η δουλειά μας θα συνεχισθεί ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε θεμάτων υπάρχουν».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον ΠΟΥ, παρά τις πρόσφατες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την διαχείριση της επιδημίας Covid-19.

Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα». Η Ρωσία έχει γίνει η σημαντικότερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων, με συνολικά 409 επιβεβαιωμένα κρούσματα προερχόμενα από τη βόρεια γείτονά της.

Πάνω από 2 εκατομμύρια παγκοσμίως τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Κατά τα στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).

Πάντα κατά τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο.

Στην Ισπανία καταγράφονται 170.099 κρούσματα και 17.756 θάνατοι, ενώ στην Ιταλία 159.516 κρούσματα και 20.465 θάνατοι. Στις άλλες χώρες όπου τα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100.000 συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία καθώς και η Γερμανία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις