Κυβερνήτης Νέας Υόρκης: «Αν μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα. Οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο”, δήλωσε ο Άντριου Κουόμο σε συνέντευξή του στο CNN.

«Και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την στιγμή είναι να ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο, με κομματικά κριτήρια, διχαστικά», είπε ο αναφερόμενος στον ευρισκόμενο σε προεκλογική εκστρατεία Τραμπ, για τη διεκδίκηση της επανεκλογής του τον Νοέμβριο. «Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό. Άλλωστε, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει» είπε.

«Υπήρχε αυτή η αντιδικία. Αυτό έγινε πολύ καιρό πριν. Άνθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον, συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς», δήλωσε, ελαφρώς ειρωνικός και διδακτικός προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις…».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια μίας επεισοδιακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την επιδημία Covid, ότι διαθέτει την «απόλυτη εξουσία», υπερισχύοντας των αμερικανικών πολιτειών, στη διαχείριση της επιδημίας. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον πρώτο λόγο», δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση των κυβερνητών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας όμως ότι θα συνεργασθεί με τις πολιτείες.

«Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε μιλώντας στο τρίτο ενικό πρόσωπο για τον εαυτό του. «Όταν κάποιος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία είναι απόλυτη, και έτσι θα είναι, οι κυβερνήτες το γνωρίζουν αυτό».

Και όταν ερωτήθηκε σε ποιες ρυθμίσεις βασίζει αυτήν την άποψη, είπε: «Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις…». Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες που δεν του επιτρέπουν να διατάξει την επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους, την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή των τοπικών επιχειρήσεων.

Αμερικανικές πολιτείες συντονίζουν τις ενέργειές τους
Δέκα κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών της ανατολικής και της δυτικής ακτής συνασπίσθηκαν χθες σε δύο μέτωπα με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους για την σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας στις πολιτείες τους όταν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της επιδημίας.

Στο μέτωπο της βορειοανατολικής ακτής συμμετέχουν υπό την Νέα Υόρκη το Νιού Τζέρσι, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, η Πενσιλβάνια, το Ροντ Άιλαντ και η Μασαχουσέτη. Στο δυτικό μέτωπο πολιτειών συμμετέχουν η Καλιφόρνια, το Ορεγκον και η Ουάσινγκτον.

Οι κυβερνήτες των δυτικών και των ανατολικών πολιτειών τόνισαν χθες ότι οι αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των μη νευραλγικών επιχειρήσεων, των σχολείων και των πανεπιστημίων θα ληφθούν με γνώμονα την υγεία των πολιτών, με βάση την επιστήμη και όχι την πολιτική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις