Κορονοϊός Ευρώπη: Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που αποκλείστηκαν εκτός της ΕΕ όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Όταν η παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης έφθασε στην κορύφωσή της, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη». Η κατάσταση αυτή «έπληττε περίπου 600.000 πολίτες μας», ανέφερε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

«Ως την 1η Μαΐου, είχαμε επανενώσει πάνω από 550.000 Ευρωπαίους με τις οικογένειές τους — αυτό σημαίνει πως το 90%» εξ όσων είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό «έχει επιστρέψει», πρόσθεσε ο Ισπανός, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «μοναδική προξενική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε το 10% των Ευρωπαίων που απομένει να επιστρέψει αεροπορικώς», υποσχέθηκε. Για τον Μπορέλ, αυτή η επιχείρηση επαναπατρισμού μεγάλης κλίμακας δείχνει ότι «η ΕΕ είναι ικανή να αντιδρά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να υποστηρίζει τους πολίτες της».

Σε Γολγοθά μετατράπηκε ο επαναπατρισμός Ελλήνων από την Κύπρο | in.gr

Η επιστροφή των 50.000 Ευρωπαίων που απομένουν αναγγέλλεται πάντως δύσκολη υπόθεση, εκτιμά η Ντι Βελτ. Η εφημερίδα επισημαίνει τις περιπτώσεις του Μαρόκου, που «συνεχίζει να μη δίνει έγκριση» σε πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων, καθώς και των Φιλιππίνων, του Καμερούν και της Ινδίας, όπου η πρόσβαση στα αεροδρόμια είναι δύσκολη λόγω των «πολύ αυστηρών περιορισμών» στις αερομεταφορές. Μόνο η Γερμανία μέτραγε 240.000 υπηκόους της στο εξωτερικό όταν έκλεισαν τα σύνορα στα μέσα Μαρτίου και διακόπηκε η πλειονότητα των αεροπορικών συνδέσεων.

Με πτήση από Λονδίνο άρχισε ο επαναπατρισμός Κυπρίων πολιτών ...

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις