Σουηδία «ανοσία της αγέλης»: Αποτροπιασμό προκαλούν όσα αποκαλύπτονται για την πρακτική «ανοσίας της αγέλης», που εφαρμόζει η Σουηδία, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αντί των αυστηρών μέτρων και του lockdown, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους που συνδέονται με την Covid-19, αφορούν σε ανθρώπους 65 ετών και άνω, φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας, με τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας να λένε ότι υπάρχει πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας, εάν έπασχαν από Covid – 19, δεν είχαν καν πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει το BBC, o Reza, ένας εκ των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή στο γηροκομείο όπου διέμεναν, δεν εξετάστηκε καν από γιατρό την ημέρα που πέθανε. Μία νοσηλεύτρια είπε στην κόρη του ότι του χορήγησαν μορφίνη κάποιες ώρες πριν πεθάνει, όχι όμως και οξυγόνο, ούτε και κάλεσαν ασθενοφόρο. «Κανείς δεν ήταν εκεί και πέθανε μόνος του. Αυτό είναι πολύ άδικο», δηλώνει η κόρη του Reza, Lili Sedghi, συντετριμμένη.

Οι περισσότεροι από τους 3.698 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στη Σουηδία έως τώρα ήταν άνω των 70 ετών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε πως η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου είναι προτεραιότητά της. «Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, τους πιο ηλικιωμένους, παρά τις καλές μας προθέσεις», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της χώρας, Στεφάν Λεβέν. Τη δήλωσή του, εξάλλου, επικυρώνουν και τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας, η οποία ανέφερε στο BBC ότι το 48.9% των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μέχρι και τις 14 Μαΐου αφορά σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, αποκαλύπτουν την αλήθεια. «Μας είπαν να μην στέλνουμε κανέναν στο νοσοκομείο, ακόμη κι αν ήταν έως 65 ετών και είχε χρόνια ζωής μπροστά του. Μας είπαν να μην τους στέλνουμε», καταγγέλλει η Latifa Löfvenberg, νοσηλεύτρια που εργάστηκε σε διάφορους οίκους ευγηρίας, κυρίως στη βόρεια Στοκχόλμη, από την αρχή της πανδημίας. «Τους βλέπαμε να πεθαίνουν από ασφυξία», συμπληρώνει.

Το «πείραμα» δείχνει να έχει αποτύχει παταγωδώς. Άνθρωποι χάθηκαν με απάνθρωπο τρόπο, μόνοι σε ένα δωμάτιο γηροκομείου, χωρίς να έχουν την φροντίδα που δικαιούνται, χωρίς ένα αγαπημένο πρόσωπο να τους πει μια γλυκιά κουβέντα, να τους δώσει κουράγιο, να τους κρατήσει το χέρι. Και η «ανοσία της αγέλης» καλά κρατεί. Η ανθρώπινη απώλεια, όμως, δεν αναπληρώνεται…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις