Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του Nordic Monitor υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση καρκινικού όγκου ενώ πάσχει από επιληψία, μεταξύ άλλων πιθανών επιπλοκών στην υγεία του, οι οποίες μπορεί να εξηγήσουν μερικές φορές την ακανόνιστη συμπεριφορά του, τις εκρήξεις θυμού και τις αντικρουόμενες κινήσεις του που προκαλούν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επίσης δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, τροφοδοτώντας κάθε είδους εικασίες. Οι συνεργάτες του προέδρου τον απεικονίζουν συχνά ως απόλυτα υγιή και υποβαθμίζουν κάθε ζήτημα υγείας που έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποστεί ή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι επέζησε από καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν 57 ετών. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν εσωτερικά την υγεία του Ερντογάν, ο καρκίνος ανακαλύφθηκε κατά την εξέταση του Ερντογάν, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανά του. Η μικροσκοπική εξέταση ενός δείγματος ιστού έδειξε ότι είχε όγκο γνωστό ως βλαβερό αδένωμα, που σημαίνει ότι είχε προηγμένη μορφή αδενώματος και πρόδρομο του καρκίνου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέπτεται ένα νοσοκομείο.

Με περαιτέρω δοκιμές και εξετάσεις, προσδιορίστηκε αργότερα ότι ο Ερντογάν είχε καρκίνο στα τέλη 2 ή στα πρώτα στάδια 3.

Έχοντας αποφασίσει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί του Ερντογάν άρχισαν να ρωτούν ποιος ήταν ο καλύτερος χειρουργός που έκανε μια τέτοια επέμβαση. Το όνομα του καθηγητή Dursun Buğra, ενός πολύ γνωστού χειρουργού, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, με επικεφαλής τον Δρ Fahrettin Koca, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός υγείας στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Η Koca ήταν τότε υπεύθυνη για τη διαχείριση των μυστικών επενδύσεων της οικογένειας Erdoğan στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Medipol.

Η μυστικότητα ήταν πρωταρχικής σημασίας, καθώς οποιαδήποτε αποκάλυψη της φθίνουσας υγείας του Ερντογάν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του, οι οποίοι θα άρχιζαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν ικανός να καταλάβει το ανώτατο εκτελεστικό γραφείο της χώρας. Μερικοί πρότειναν ότι ο Μπουσρά ήταν γνωστός ως άνθρωπος που κρατούσε τα πράγματα στον εαυτό του και θα ήταν λιγότερο πιθανό να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την υγεία του ασθενούς του. Στο τέλος η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από μια ομάδα χειρουργών και ειδικών με επικεφαλής τον Buğra και τον βοηθό του, τον Δρ Emre Balık. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρέθηκαν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν.

Η μόνη επίσημη δημόσια δήλωση για τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα, με το γραφείο του πρωθυπουργού να δηλώνει ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για πεπτικό πρόβλημα και σύντομα θα ξαναρχίσει τη δουλειά μετά από ξεκούραση. Δεν ανέφερε καρκίνο ή όγκο. Ο τότε υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκντατς, ο οποίος είναι τώρα νομοθέτης στο κόμμα του Ερντογάν, είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με την υγεία του Ερντογάν, αλλά ότι οι γιατροί απλώς πρότειναν να ξεκουραστεί.

Στην πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο Πρόεδρος (τότε Πρωθυπουργός) Ερντογάν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο σπίτι του στην περιοχή Üsküdar της Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011.

Το μόνο δημόσιο σχόλιο που έκανε η ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε τη διαδικασία προήλθε από τον καθηγητή Mehmet Füzün, επίσης ειδικό στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τότε πρόεδρος του Πανεπιστημίου 9 Eylül. Ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ως ειδικός και δεν συμμετείχε στην επέμβαση. «Οι εντερικοί πολύποδες που αφαιρέσαμε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας διάρκειας 3 ωρών ήταν μεγάλοι αλλά όχι κακοήθεις», είπε.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι παρατηρήσεις του Füzün αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι είχε δοκιμαστεί με κατηγορίες ότι έγραψε μια ψεύτικη έκθεση υγείας για την 81χρονη Meliha Öktem, στενή συγγενή και ψυχιατρική ασθενή, προκειμένου να την αλλάξει θα κληρονομήσει όλο τον πλούτο και τα περιουσιακά της στοιχεία. Ο Füzün διορίστηκε από την κυβέρνηση ως πρόεδρος του πανεπιστημίου παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του, ο καθηγητής Sedef Gidener, έλαβε τις περισσότερες ψήφους από το ακαδημαϊκό προσωπικό και ότι ο Füzün ήρθε στην τρίτη θέση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν ήταν «μεταξύ των κορυφαίων τριών ή πέντε ηγετών στον κόσμο».

Ο Ερντογάν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του Ερντογάν μετά τη χειρουργική επέμβαση του έδειξαν να χαμογελά και να συναντιέται με τον Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο σπίτι του στην περιοχή Üsküdar της Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Ο Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα. Η δεύτερη εικόνα ήταν με τον τότε κυβερνήτη του Κατάρ Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι. Ο Αλ-Θάνι και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο σπίτι του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για μιάμιση ώρα στις 7 Δεκεμβρίου 2011.

Η δεύτερη χειρουργική επέμβαση

Ένας ειδικός και χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση είπε στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υπέστη χημειοθεραπεία μετά, αλλά όχι θεραπεία ακτινολογίας, η οποία επέτρεψε στον πρόεδρο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά. «Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να επιβιώσουν ως ένα υγιές άτομο για έως και 20 χρόνια», είπε, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Παρά τα προβλήματα υγείας στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται αρκετά υγιής για να δώσει αρκετές δημόσιες ομιλίες μια μέρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες εμφανίστηκε να αποκοιμείται κατά τη διάρκεια ζωντανών εκδηλώσεων τύπου με ομολόγους του και να χάνει την ισορροπία του σε μια περίπτωση ενώ περπατούσε. Ειδικοί που παρατήρησαν τον Ερντογάν λένε ότι τέτοια γεγονότα μπορεί να σχετίζονται πολύ με τον φόρτο εργασίας του προέδρου, ο οποίος ήταν απλά κουρασμένος και δεν κοιμόταν αρκετά.

Ο Ερντογάν και επιληψία

Ο Ερντογάν πάσχει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει ειδικά τον εγκέφαλο. Είχε δείξει συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις. Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν στο δρόμο του στο κοινοβούλιο όταν έπαθε κρίση, και οι σωματοφύλακες του, τον είχαν κλειδώσει κατά λάθος στον πανικό, έπρεπε να καταστρέψουν τα παράθυρα με μια βαριά για να τον απεγκλοβίσουν. Μεταφέρθηκε στο κοντινό Νοσοκομείο Güven για επείγουσα θεραπεία. Το γραφείο του ισχυρίστηκε ότι η αρτηριακή πίεση του Ερντογάν ήταν χαμηλή καθώς ήταν νηστεία και ότι η υγεία του ήταν καλή.

Στο νοσοκομείο, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε αμέσως στο τμήμα ακτινολογίας όπου πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα με τον εγκέφαλο που μπορεί να έχει προκαλέσει προσωρινά την απώλεια συνείδησης από τον Ερντογάν. Σταθεροποιήθηκε και τα ζωτικά του σημεία επανήλθαν στο φυσιολογικό. Δεν έγινε επιβεβαίωση επιληψίας ούτε από το νοσοκομείο ούτε από το γραφείο του. Υποστηρίχθηκε ότι ο ειδικός της νευρολογίας, ο Δρ. Fethiye Sümer Güllap , ο πρώτος γιατρός που αντιμετώπισε τον Ερντογάν όταν έσπευσε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε ότι ο Ερντογάν υπέστη επίθεση επιληψίας. Ωστόσο, η έκθεσή του έλειπε στα αρχεία του νοσοκομείου και πέθανε στη νεαρή ηλικία των 42 ετών κάτω από αυτό που κάποιοι χαρακτήρισαν ως ύποπτες συνθήκες.

Οι ισχυρισμοί της επιληψίας προέκυψαν επίσης από τον κυβερνητικό εμπιστευτικό Fuat Avni στο Twitter τον Μάιο του 2016. Ο Avni, του οποίου οι αποκαλύψεις κατά της καταγγελίας αποδείχθηκαν αληθινές σε πολλές περιπτώσεις, ανέφεραν ότι οι επιληπτικές κρίσεις του Ερντογάν είχαν αυξηθεί και ότι οι γιατροί του ανησυχούσαν ότι μπορεί να βιώσει κρίση ενώ μιλούσε δημόσια .

Οι δημόσιες εκρήξεις, η οργή και οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση του Προέδρου του Ερντογάν στις συνεντεύξει Τύπου, όταν τίθεται μια δύσκολη ερώτηση, μπορεί να εξηγηθεί από την κατάστασή του. Σε τελική ανάλυση, οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων επιληψίας περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, διέγερση ή κατάθλιψη. Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει τη γρήγορη αναδρομή του Ερντογάν για τις δηλώσεις του που έχουν καταγραφεί δημοσίως, αρνούμενος όσα είπε νωρίτερα. Αν και οι πολιτικοί στην Τουρκία συχνά ψεύδονται, ο Ερντογάν σπάει το ρεκόρ και έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του μέσα σε λίγες ώρες μετά τις αρχικές του δηλώσεις στο κοινό.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος επιβαρύνεται από συνεχές άγχος και έλλειψη ύπνου που συνοδεύει τη δουλειά, το πρόβλημα της επιληψίας του Ερντογάν μπορεί να επιδεινωθεί, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις που καταγγέλωνται. Η τάση του προέδρου να είναι καχύποπτος και να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους ανθρώπους γύρω του μπορεί να επιδεινώσει και την κατάσταση του.

Πληροφορίες Nordic Monitor