Μετά το πολύμηνο lockdown που επιβλήθηκε για την προστασία της  πανδημίας του κορονοϊού σιγά σιγά οι χώρες  επανεκκινούν και είναι έτοιμες να υποδεχθούν τον θερινό τουρισμό. Ωστόσο η επανεκκίνηση αυτή δεν γίνεται σε όλους τους προορισμούς του πλανήτη με τους ίδιους όρους αφού ορισμένες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους για όλους, ενώ άλλες, όπως η Ελλάδα, δέχονται τουρίστες από συγκεκριμένα κράτη, που έχουν λάβει ανάλογα μέτρα για την πανδημία ή έχουν ανάλογα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ευρώπη

Από τις 15 Ιουνίου, οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν σταδιακά τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια μετά την υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού στην ήπειρο. Η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη Ευρωπαίους πολίτες με την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης να γίνεται βαθμιαία και εν μέρει, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέπ Μπορέλ. Όσον αφορά στα εσωτερικά σύνορα η Ιταλία και η Βουλγαρία ήδη δέχονται επισκέπτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαλάρωσαν τα μέτρα και η Κύπρος, η Αυστρία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία και η Σλοβακία, αλλά μόνον για συγκεκριμένα κράτη.

Η Ελλάδα , η οικονομία της οποίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα. Η Ισπανία ανέβαλε το άνοιγμα των συνόρων της για τις 21 Ιουνίου για κατοίκους της ζώνης Σένγκεν πλην της Πορτογαλίας.

Μέση Ανατολή

Από το Ισραήλ μέχρι το Κατάρ οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε επανεκκίνηση του τουρισμού. Τα ταξίδια στο Ντουμπάι ίσως είναι εφικτά στο δεύτερο ήμισυ της θερινής σεζόν, κάπου ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Ασία

Απροσπέλαστη είναι προς το παρόν, η Ασιατική ήπειρος αφού παραμένει κλειστή στους ξένους τουρίστες. Η Ιαπωνία -μετά και την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων σε συνοικία του Τόκιο -, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα ξανανοίξουν τα σύνορά τους, ενώ το Μπαλί της Ινδονησίας σχεδιάζει να το κάνει τον Οκτώβριο. Κάποιες φήμες ότι η Ταϊλάνδη θα υποδεχόταν αλλοδαπούς επισκέπτες από την 1η Ιουλίου διαψεύστηκαν από τις Αρχές, που είπαν ότι οι τουρίστες ίσως επιστρέψουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους «το νωρίτερο».

Αφρική

Οι δημοφιλείς αφρικανικοί προορισμοί όπως το Μαρόκο και η Νότια Αφρική, δεν έχουν ανακοινώση καμία χαλάρωση των μέτρων λόγω και της έξαρσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα οι Σεϋχέλες άνοιξαν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους για ιδιωτικά τζετ, πτήσεις τσάρτερ και γιοτ, ενώ οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να επαναληφθούν από τον ερχόμενο μήνα. Η Τυνησία άνοιξε τα σύνορά της για επισκέπτες από την Αλγερία και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, από τις 27 Ιουνίου. Η μόνη χώρα που υιοθετεί την χαλάρωση είναι η Τανζανία αλλά εκεί δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Από τη μία η ανακοίνωση για τον αριθμό των κρουσμάτων είναι αόριστη και από την άλλη η δήλωση του προέδρου της χώρας, Τζον Μαγκουφούλι, ότι ο ιός μπορεί να θεραπευτεί με… τζίντζερ και λεμονάδα, δημιουργεί ανασφάλεια.

Καραϊβική

Αν το καλοκαιρινό σας όνειρο ήταν για κάποιον εξωτικό προορισμό στα  νησιά της Καραϊβικής, όπως η Αντίγκουα, η Τζαμάικα, η Σάντα Λουτσία και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι τα νέα είναι ευχάριστά γιατί οι χώρες έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους. Οι Μπαχάμες και η Αρούμπα θα υποδεχθούν τουρίστες από την 1η Ιουλίου και από τις χώρες του Καναδά, την Ευρώπη κι άλλα νησιά της Καραϊβικής, ενώ από τις ΗΠΑ μετά τις 10 Ιουλίου.

Βόρεια Αμερική

Τα ταξίδια στις ΗΠΑ απαγορεύονται σε επισκέπτες από χώρες της ζώνης Σένγκεν , την Κίνα, το Ιράν, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Βραζιλία κι όλοι οι υπόλοιποι ενδεχομένως να υποχρεούνται από τις κατά τόπους πολιτειακές αρχές να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως ισχύει στη Χαβάη μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ο  Καναδάς απαιτεί 15ημερη καραντίνα για τους επισκέπτες, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά με τις ΗΠΑ για τα μη αναγκαία ταξίδια μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Νότια Αμερική

Στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου καλπάζει η πανδημία το τελευταίο διάστημα, απαγορεύεται προς το παρόν η είσοδος σε επισκέπτες από άλλα κράτη.