Ο Τζέφρι Μπέρμαν συμφώνησε να παραιτηθεί ως δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, το γραφείο του οποίου ερευνούσε τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιβεβαίωση του Μπέρμαν για την αποχώρησή του ήρθε αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ του είπε ότι αποπέμφθηκε από τον Τραμπ κατόπιν αιτήματος του Μπαρ, και ότι ο επιλεγμένος νούμερο 2 του Μπέρμαν, αναπληρωτής εισαγγελέας Οντρει Στράους θα ασκήσει προσωρινά καθήκοντα δικαστή έως ότου οριστεί μόνιμος αντικαταστάτης. Υπό την ηγεσία του Στράους, ο Μπέρμαν είπε ότι το γραφείο μπορεί να συνεχίσει την «παράδοση του ακεραιότητας και ανεξαρτησίας».


Το γραφείο του Μπέρμαν, το οποίο είναι γνωστό για διώξεις των πιο πολύκροτων τρομοκρατικών υποθέσεων, οικονομικών εγκλημάτων της Wall Street και κυβερνητικής διαφθοράς, δεν απέφυγε να διερευνήσει αρκετά πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου. Επέβλεψε τη δίωξη εναντίον του Μάικλ Κόεν, του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, παρέπεμψε σε δίκη δύο συνεργάτες του Τζουλιάνι και ξεκίνησε έρευνα για τις προσπάθειες του Τζουλιάνι να αναζητήσει πληροφορίες στην Ουκρανία για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, πολιτικού αντιπάλου του Αμερικανού προέδρου. Ο Τζουλιάνι δεν κατηγορήθηκε επισήμως για κανένα παράπτωμα.

Η διαμάχη για τον Μπέρμαν ξεκίνησε αργά την Παρασκευή, όταν ο Μπαρ ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι ο δικαστής παραιτείται και θα αντικατασταθεί από τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ Τζέι Κλέιτον. Ωστόσο, ο Μπέρμαν εξέδωσε δική του ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί έως ότου η Γερουσία επιβεβαιώσει τον διάδοχό του και ότι οι έρευνες του γραφείου του θα συνεχιζόταν.

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι στο πλευρό του Τραμπ - Ειδήσεις

Την Παρασκευή, ο Μπαρ είπε ότι επέλεξε τον Κρεγκ Καρπενίτο, νυν εισαγγελέα του Νιού Τζέρσι, για να διατελέσει μεταβατικός δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας μέχρι την επιβεβαίωση του Κλέιτον.
Ωστόσο, σε μια επιστολή του το Σάββατο προς τον Μπέρμαν, ο Μπαρ υποχώρησε από αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι ο Στράους θα αναλάβει καθήκοντα. Ένας πρώην δικαστής της Νότιας Περιφέρειας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η αρχική απόφαση του Μπαρ να εγκαταστήσει τον Καρπενίτο ήταν μια «τεράστια απόκλιση» από τη συνήθη πρακτική.

Στην επιστολή ο Μπαρ δήλωσε «έκπληκτος και αρκετά απογοητευμένος» από τη δήλωση του Μπέρμαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, στην οποία αρνήθηκε να αποχωρήσει από το πόστο του και τον κατηγόρησε ότι επέλεξε «δημόσιο θέαμα έναντι της δημόσιας υπηρεσίας».«Ζήτησα από τον πρόεδρο να σας απομακρύνει από σήμερα, και το έχει πράξει», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ντόναλντ Τραμπ: Θέλει ΥΠΕΞ τον Ρούντολφ Τζουλιάνι - Ειδήσεις
Ωστόσο ο Τραμπ φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με την επιστολή του Μπαρ, λέγοντας σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο για προεκλογική του εκστρατεία στην Τάλσα της Οκλαχόμα ότι η απόλυση του Μπέρμαν ήταν θέμα του Μπαρ. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ εργάζεται σε αυτό. Αυτό είναι το υπουργείο του, όχι το υπουργείο μου… αυτό εξαρτάται στην πραγματικότητα από αυτόν. Δεν εμπλέκομαι», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις