Ένταλμα σύλληψης κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράν, ζητώντας μάλιστα από την Interpol να συνδράμει στη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου. Το Ιράν κατηγορεί ακόμη περίπου 30 άτομα για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης πάντως, Αλί Αλχασιμέρ, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κατονόμασε κάποιον άλλο από τους κατηγορούμενους.

Τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίζει να προσβλέπει στη δίωξη του Τραμπ, ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας του. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σύλληψης, η κίνηση του Ιράν υπογραμμίζει την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, από τη στιγμή που ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η Interpol δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το ιρανικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος έπεσε νεκρός με εντολή Τραμπ στη Βαγδάτη, τον Ιανουάριο 2020, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, αναφερόμενος τότε στον Ιρανό στρατηγό, σε προεκλογική ομιλία στο Μιλγουόκι, στην Πολιτεία Ουισκόνσιν, είπε πως ένας «μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πόδια, ούτε χέρια, εξαιτίας αυτού του γιου σκύλας» και πρόσθεσε «έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από είκοσι χρόνια».

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την απόφασή του να διατάξει αεροπορικό πλήγμα για την εξόντωση του ανώτατου αξιωματικού των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώ πολλοί αμφισβήτησαν τα λεγόμενά του, ότι δηλαδή ετοιμαζόταν «άμεσα επικείμενη» επίθεση με εγκέφαλο τον υποστράτηγο, ο οποίος πήγε στη Βαγδάτη με εμπορική πτήση για συνομιλίες. Η Ουάσινγκτον διατείνεται μέχρι σήμερα ότι ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς ευθύνεται για τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων στρατιωτικών των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι έδωσε μάλλον αντιφατικές εξηγήσεις για το σκεπτικό της επιχείρησης εξόντωσης του Σουλεϊμανί, κατά πολλούς του δεύτερου ισχυρότερου αξιωματούχου στην Τεχεράνη, πίσω μόνο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων των ΗΠΑ. Αμέσως ο Τραμπ διέταξε να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν αλλά όχι νέα στρατιωτική δράση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις