«Μένω σπίτι» και το καλοκαίρι… φαίνεται πως θα επιλέξουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες στις κύριες κύριες χώρες – αγορές προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με μελέτη της GWI για τον INSETE που έγινε σε 14 αγορές – στόχους για την Ελλάδα, ένα σημαντικό ποσοστό όσων απάντησαν εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του (staycations) (11% έως 40%). Εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).

Στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές μας, διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς επιλέγει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 25% στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 17% στη Γαλλία και το 13% στην Ιταλία. Τις διακοπές σε άλλη ήπειρο επιλέγει μόλις το 10% των Αμερικανών, το 12% των Αυστραλών και των Καναδών, 13% των Ινδών και μόλις 6% των Κινέζων.

Επίσης, κυριότερο παράγοντα επιλογής διακοπών αποτελεί η «αίσθηση ασφάλειας», ακολουθούμενη από τη «χαλάρωση» για όλες τις υπό ανάλυση χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία όπου η «χαλάρωση» φαίνεται να υπερτερεί ελαφρά της ασφάλειας, ενώ και το επίπεδο τιμών φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για όλες τις αγορές. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, το 38% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 16% στην περιοχή του, το 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 32% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές.

ΠΟΥ για κορονοϊό: Μεταδίδεται μέσω αέρα και σε μεγάλη απόσταση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τον κορονοϊό. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως είναι πιθανή η μετάδοση μέσω του αέρα κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων, που παράγουν αερολύματα και συνιστά την προσοχή στους επαγγελματίες της υγείας και όχι μόνο. Μάλιστα, σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις νέων εξάρσεων, που σχετίζονται με εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούσε συνωστισμός, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο μετάδοσης αερολυμάτων.

Τα αερολύματα σε συνδυασμό με μετάδοση σταγονιδίων, όπως για παράδειγμα σε πρόβες χορωδιών, σε εστιατόρια ή σε γυμναστήρια είχαν ως αποτέλεσμα να μολυνθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Την Τρίτη, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν στοιχεία» σχετικά με τη μετάδοση μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού. Σημειώνεται πως μια ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τη διασπορά του ιού.