«Εμείς, ως μουσουλμάνοι, έχουμε εντολή να διατηρούμε τις εκκλησίες» σημείωσε, σε συνέντευξή του το Σάββατο 18 Ιουλίου, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, ερωτηθείς για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Πρόσθεσε, δε: «Ο Προφήτης Μωάμεθ πάντοτε συνιστούσε σε πολέμους να μην καταστρέφονται ναοί ή να σκοτώνονται μοναχοί. Οι εκκλησίες και τα τζαμιά πρέπει να διατηρηθούν σε όλο τον κόσμο, όπως συνέβη σε ολόκληρη την ιστορία της Αιγύπτου».

Παράλληλα, έκανε αναφορά σε παλιότερο «φετφά» (θρησκευτικό διάταγμα) με το οποίο κρίθηκε ότι οι εκκλησίες αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής της γης στο Ισλάμ.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, όπου και επιθεώρησε τις προετοιμασίες για να γίνει τζαμί εν όψει της πρώτης προσευχής, την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος παρέμεινε στην Αγία Σοφία για περίπου μία ώρα, όπου ενημερώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, σχετικά με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιθεώρησης ο Ερντογάν φορούσε μάσκα και μάλιστα δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί στο εσωτερικό του ναού, ενώ έξω τον περίμενε αρκετός κόσμος που τον έβγαζε φωτογραφίες και ο ίδιος δεν σταμάτησε να τους χαιρετά. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση μετατροπής της από μουσείο σε τζαμί. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα παρευρεθεί ο Ερντογάν στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του στις 17 Ιουλίου, είχε χαρακτηρίσει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, «νεανικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας «ήταν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρο στα νιάτα μας», είπε χαρακτηριστικά, μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Είμαστε χαρούμενοι που πραγματοποιούμε αυτά τα όνειρα των νιάτων μας» συμπλήρωσε. Τόνισε, μάλιστα, ότι «οι αντιδράσεις από το εξωτερικό είναι κενές, δεν μας δεσμεύουν».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT, πεντακόσια άτομα θα προσευχηθούν μέσα στο χώρο της Αγίας Σοφίας. Στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ θα γίνεται ταυτόχρονα μαζική προσευχή, ενώ πηγές αναφέρουν ότι την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα κάνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.