«Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου, γιατί ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Συμπερασματικά η Κύπρος «πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει» και θα μπορεί να λάβει πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, κατόπιν της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτηση στο Twitter, ο πρόεδρος της Κύπρου διευκρίνισε ότι πώς θα δοθούν τα χρήματα στην Κύπρο: Το ποσό των 1,451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι η ανάλυση των κατανομών θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος ηγέτης αναφέρεται στην Τουρκία σημειώνοντας ότι λόγω της «παραβατικής συμπεριφοράς» και κατόπιν δικής του παρέμβασης, «συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία, η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο». Τι προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ύστερα από πέντε ημέρες συνομιλιών για το σχέδιο ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό. Αντιρρήσεις προέβαλλαν οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δηλαδή Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία αναφορικά με τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και το ποσοστό εξ αυτών που θα δοθεί σε επιχορηγήσεις.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των «φειδωλών» κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 390 δισ. ευρώ να δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. να είναι δάνεια.