Πρωινό με… σαμπάνιες πήρε η λετονική αντιπροσωπεία μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για να γιορτάσει την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η σαμπάνια έρεε άφθονη για τους Λετονούς μετά την επίτευξη συμφωνίας, λίγο μετά τις 6 ώρα το πρωί (ώρα Βρυξελλών).

«Πάνω από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς μας φέρνει τελικά σε μια συμφωνία για την πράσινη, ψηφιακή, συνασπισμένη, Ευρώπη. Καταπληκτική δουλειά, συγχαρητήρια σε όλους! Τέλος» ενώ στη συνέχεια προστέθηκε ένα emoji ύπνου, γιατί μετά το ξενύχτι για τη συμφωνία και το αλκοόλ για την επιτυχία, η ξεκούραση κρίθηκε απαραίτητη…

Τη συμφωνία ανακοίνωσε με ένα λακωνικό tweet στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ:

Διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας

Το οικονομικό σκέλος και οι λεπτομέρειες που δείχνουν… Μνημόνιο

Συνολικά η κεφαλαιακή στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην τεράστια ύφεση φθάνει τα 1,82 τρισεκ. ευρώ, με:

  • 1,074 τρισεκ. να αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και
  • 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 319 δισεκ. θα αφορούν καθαρές επιχορηγήσεις και 78 δισ θα διατεθούν για συγκεκριμένους σκοπούς ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. και δάνεια 360 δισεκ. ή 48%.
  • Οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με χρονοδιάγραμμα έως το 2026 αν και η κρίσιμη περίοδος είναι 2021 με 2023.

Το 70% των επιχορηγήσεων ή 218 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα RRF ( Recovery and Resilience Facility ) θα καταβληθούν το 2021 και 2022 και το υπόλοιπο 30% δηλαδή 94 δισεκ. ευρώ το 2023.

Ωστόσο, για να πάρει ένα κράτος – μέλος κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα καθορίζουν την μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα.

Έτσι, χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και όλα τα κράτη που θα λάβουν οικονομική βοήθεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν σχέδια φορολογικών ελαφρύνσεων και να παρουσιάσουν σχέδια μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα δημιουργείται και μηχανισμός παρακολούθησης καθώς κάθε χώρα θα αξιολογείται. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με μεταρρυθμίσεις για το διάστημα 2021 με 2023, θα ελέγχεται ενώ θα παρακολουθείται η πορεία των εκταμιεύσεων.

Όσον αφορά στη η δυνατότητα veto, με την συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προτείνεται η ακόλουθη διαδικασία: «Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων η οποία προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ’ εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης. Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα. Η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή ζητά τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.