Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της ιστορικής Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύμφωνα με εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται πως έχουν καλυφθεί ήδη με κουρτίνες τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας, ενώ πλέον τοποθετούνται και τιρκουάζ χαλιά σε μεγάλο μέρος του δαπέδου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή του χαλιού είναι προσωπική επιλογή του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του ως νέος.

Σημειώνεται πως στις 24 Ιουλίου ο Ερντογάν ετοιμάζει μεγάλη φιέστα ώστε να γιορτάσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια. Το προηγούμενο διάστημα οι Τούρκοι κατέβασαν τις πινακίδες έξω από την Αγία Σοφία οι οποίες έγραφαν «μουσείο».

Το τιρκουάζ χαλί

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 2.000 τ.μ. είναι έτοιμα. Τα χαλιά έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε με το επιτελείο του και με τον μικρό εγγονό του την Αγία Σοφία, προκειμένου να δει από κοντά πως προχωρούν οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πρώτη προσευχή αναμένεται να δώσουν το «παρών» περίπου 1.000 άτομα, ενώ πλήθος κόσμου θα βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία.  Σημειώνεται πως τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με τη μουσουλμανική ταυτότητα του χώρου αναμένεται να μεταφερθούν και να εκτεθούν αλλού.

Ο Ιμάμογλου δεν θα πάει στη φιέστα Ερντογάν

Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο βασικότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα παραστεί στην πρώτη προσευχή που θα γίνει την Παρασκευή. Ο Ιμάμογλου θα βρίσκεται στην Άγκυρα προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η παρουσία Ιμάμογλου στην Άγκυρα στέλνει ένα ακόμα μήνυμα: Υπενθυμίζεται πως η Συνθήκη της Λωζάνης είχε υπογραφεί, από τουρκικής πλευράς, από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος μετέτρεψε την Τουρκία σε ένα κοσμικό κράτος κατά τα πρότυπα των δυτικών χωρών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι επιλογές και οι κινήσεις Ερντογάν δείχνουν πως ο τούρκος πρόεδρος χαράσσει πορεία μακριά από τα πρότυπα του Κεμάλ και επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.