Ένας μπρούτζινος αετός, βάρους 4 τόνων, που κρατάει στα χέρια του του έναν αγκυλωτό σταυρό πρόκειται να δημοπρατηθεί στην Ουρουγάη. Θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα ιστορικά ενθύμια της εποχής του Τρίτου Ράιχ. Ο ναζιστικός αετός κοσμούσε την πρύμνη του θωρηκτού Graf Spree, το οποίο βύθισε ο ίδιος ο καπετάνιος του στα ανοιχτά του Μοντεβιδέο, το 1939. Είχε προβεί σε αυτή την κίνηση καθώς φοβήθηκε πως μετά την ήττα, αν το πλοίο έπεφτε στα χέρια του βρετανικού στόλου, οι Σύμμαχοι θα έκλεβαν πολύτιμες πληροφορίες για την τεχνολογία του Τρίτου Ράιχ.

To πλοίο που βυθίστηκε. Την πρύμνη του κοσμούσε ο ναζιστικός αετός.

Ο αετός είχε διασωθεί από ένα γερμανικό θωρηκτό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Η ανάκτηση του από τα νερά της Ουρουγουάης έγινε το 2006 από μία ιδιωτική εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία αποθήκη που ανήκει στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης, μετά από μία μακρά μάχη σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα την ιδιοκτησία του.

Η δημοπράτηση του ναζιστικού αετού αποφασίστηκε πέρσι από ένα δικαστήριο στην Ουρουγουάη. Αναμένεται να «πιάσει» τα 26 εκατομμύρια δολάρια. Η διαδικασία έχει πυροδοτήσει μία συζήτηση αναφορικά με το αν πρέπει να περάσει σε ιδιωτικά χέρια ή αν η θέση του είναι σε κάποιο μουσείο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι αντιδράσεις

Έχει προκαλέσει μάλιστα και την αντίδραση του γερμανικού κράτους και του ερευνητικού κέντρου για το Ολοκαύτωμα «Σιμόν Βίζενταλ», το οποίο σημειώνει ότι το αντικείμενο πρέπει να λειτουργήσει ως «προειδοποίηση για τις επόμενες γενιές». Στην ανακοίνωση του σχετικά με την δημοπράτηση του ναζιστικού ενθυμίου τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί η απόκτηση του από νοσταλγούς του ναζιστικού παρελθόντος και οπαδούς της λευκής κυριαρχίας.

«Τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και το Κέντρο Βίζενταλ στηρίζουν την άποψη ότι τέτοια αντικείμενα δεν πρέπει να εξυπηρετούν την αυξανόμενη ακροδεξιά αγορά και τους υποστηρικτές της λευκής κυριαρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Σάιμον Σάμουελς του Κέντρου Βίζενταλ.

Ακόμη το κέντρο προειδοποίησε για πιθανούς «αρρωστημένους» σκοπούς από ορισμένους διεκδικητές του κειμηλίου, αναφέροντας μία φερόμενη έρευνα αναφορικά με έναν ιδιώτη που ήθελε να χρησιμοποιήσει τον ναζιστικό αετό ως κεντρικό έκθεμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ, το 2022. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πιθανοί αγοραστές πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν μπορούν να εκθέτουν δημόσια ναζιστικά σύμβολα, τα οποία φέρνουν στον νου τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ στο όνομα της «φυλετικής καθαρότητας».

Στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα χρησιμοποιήσουν τον αετό με εκπαιδευτικό σκοπό αναφορικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, πρέπει να ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν στην απόκτηση του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις