Πρόβα τζενεράλε για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις. Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω του έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu. Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από πρόβα, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο ναός της Αγίας Σοφίας. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί.

Φωτισμοί

Σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζουν τα χριστιανικά σύμβολα.

Σε κάθε μέτωπο συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσω ενός βίντεο – κλιπ που δημιούργησε το παλάτι ερμηνευτές από διαφορετικές μουσουλμανικές χώρες υμνούν την Αγία Σοφία. Σουαχίλι, μπενγκάλι, αραβικά, αλβανικά είναι κάποιες μόνο από τις γλώσσες στις οποίες ακούγεται το τραγούδι «Αγία Σοφία».

Οι τραγουδιστές μιλούν για τη χαρά τους για τη μετατροπή της σε τζαμί και για την προσευχή και πως «φέραμε χαιρετισμούς από τη Μέκκα, το Αλ Ακσα κτλ». Παράλληλα,παίζουν πλάνα τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της Αγίας Σοφίας. Το βίντεο ανέβασε στο Twitter του και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το μήνυμα – στίχο από το τραγούδι: «Αγία Σοφία… Αφήστε τους ανέμους της ελευθερίας να πνέουν στον τρούλο της. Είσαι πάντα δική μας, είμαστε πάντα δική σου…»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις