Στις 22 Αυγούστου, τρεις νεαροί σκoτώνουν την Danna Miriam, μία 16χρονη κοπέλα από την Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικό και τη συνέχεια καίουν το πτώμα της. Λίγες ημέρες αργότερα οι τρεις δράστες συνελήφθησαν.

Ο εισαγγελέας, Γκιγιέρμο Ρουίς Ερνάντες, που ανέλαβε την υπόθεση έκανε την εξής δημόσια δήλωση για τη γυναικοκτονία: «Δυστυχώς στο Μεξικάλι  (πρωτεύουσα της μεξικανικής πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια) την περασμένη εβδομάδα δολοφόνησαν ένα κορίτσι 16 ετών. Αλλά επίσης το κορίτσι είχε παντού τατουάζ.»

Η επικίνδυνη αυτή δήλωση του εισαγγελέα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ειδικά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οποιασδήποτε μορφής βίας εναντίον μιας γυναίκας είναι ανεπίτρεπτο και νομικά αβάσιμο να τεκμηριώνεται επειδή μία γυναίκα έχει τατουάζ, ή είναι ντυμένη όπως επιθυμεί.

Επόμενο ήταν η δήλωση αυτή να προκαλέσει χιλιάδες γυναίκες από όλον τον κόσμο, που αντέδρασαν αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τατουάζ τους με το hashtag #JusticiaParaDanna #MisTatuajesNoJustificanTuViolencia ως ένδειξης διαμαρτυρίας.

Γεγονός είναι ότι η συνήθης υπερασπιστική γραμμή βιαστών ή των γυναικοκτόνων είναι διεθνώς ότι το θύμα λίγο – πολύ προκάλεσε το βιασμό του, «τα ήθελε», ήξερε, φορούσε προκλητικά ρούχα, ήταν αμφιβόλου ηθικής, ψεύδεται, ήταν προβληματική προσωπικότητα, μυθομανής, τρελή. Ή είχε τατουάζ… Αυτή η διάχυτη άποψη περί θύματος – φταίχτη οδηγεί στη θεσμική ανοχή της έμφυλης βίας, της κακοποίησης γυναικών και εντέλει οπλίζει χέρια φονιάδων.

Είναι γεγονός ότι στο Μεξικό η μοίρα των γυναικών είναι για πάρα πολλές άδοξη. Είτε με δολοφονίες είτε με εξαφανίσεις. Θυμίζουμε μία διαμαρτυρία που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου στη χώρα «Σε μια χώρα όπου κάθε μέρα διαπράττονται 10 γυναικοκτονίες, είναι αναξιοπρεπές να θεωρούμαστε εφιάλτης από τα ΜΜΕ, την κοινωνία και την κυβέρνηση. Σήμερα, θέλουμε να διατρανώσουμε ότι δεν είμαστε απλά θυμωμένες. Είμαστε εξοργισμένες!» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μία διαδηλώτρια, που φορούσε κουκούλα για να διαφυλάξει την ανωνυμία της.

«Διαπράττονται χιλιάδες γυναικοκτονίες» είπε η Λίλια Φλορένσιο Γκερέρο, η κόρη της οποίας δολοφονήθηκε το 2017.