Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προκαλεί στο Καστελόριζο και πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Μιλώντας στην κεντρική εκτελεστική επιτροπής του CHP, τόνισε: «Ενας τουρκο-ελληνικός πόλεμος είναι κάτι που δεν θέλουν τα δύο έθνη. Πρέπει να αναπτύξουμε πολιτικές που θα προάγουν την ειρήνη και τον πλούτο της περιοχής. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας χρησιμοποιώντας τη διπλωματία. Φυσικά, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος των δικαιωμάτων και των νόμιμων της Τουρκίας».

Ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία καταδικάζει έντονα τις ανοιχτές προκλητικές συμπεριφορές. Ο εξοπλισμός του νησιού και η αποβίβαση στρατιωτών δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να γίνουν προειδοποιήσεις στην Ε.Ε., την Ελλάδα και τον ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εξαγάγει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους και να προστατεύσει τα δικαιώματά της εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε έντονα τις προκλητικές συμπεριφορές της Ελλάδας στο Καστελόριζο, στα παράλια της Τουρκίας. Το βρίσκουμε απαράδεκτο».

Le Figaro

Άρθρα καταπέλτη εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενεί η γαλλική Le Figaro στο πρωτοσέλιδο της. Το κεντρικό θέμα το υπογράφει ο Philippe Gélie με τίτλο: «Τα άσχημα χτυπήματα του σουλτάνου Ερντογάν», και θέτει το ερώτημα: «Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;». Και συμπληρώνει: «Το ναυτικό του παρελαύνει στην Ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους».

Το βασικό άρθρο της μεγάλης γαλλικής εφημερίδας κάνει λόγο για εθνικιστικό λαϊκισμό ισλαμιστικού τύπου απο τον πρόεδρο της Τουρκίας. Περιγράφει, επίσης, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του τουρκικού ναυτικού, γράφοντας ότι «οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους. Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις