Με χαρακτηριστική καθυστέρηση διέψευσε η Άγκυρα το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt περί εντολής Εντογάν στους στρατηγούς του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «H είδηση που δημοσιεύτηκε στην Die Welt για την Ανατολική Μεσόγειο και κάνει αναφορά στη χώρα μας είναι αποκλειστικά αποκύημα φαντασίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ.

Παράλληλα επιτέθηκε στον έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, λέγοντας ότι οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της Τουρκίας βασιζόμενος στο εν λόγω δημοσίευμα «δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στην διεθνή πρακτική και στο δίκαιο».

«Αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψευδή ας σταματήσουν τα βήματα τα οποία αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζει ο Ακσόι.

Πάντως, όπως φαίνεται, έπρεπε να περάσουν 24 ώρες για να πάρει θέση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και να βγάλει μία ανακοίνωση για το δημοσίευμα της Die Welt, που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

«Εάν εναπόκειτο στον Τούρκο πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ελληνικό πλοίο εδώ και καιρό. Αυτό ακριβώς απαιτούσε από τους στρατηγούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από λίγες ημέρες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φυσικό αέριο. Η εθνικιστική του ρητορικής ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό υπολογισμό».

Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μία τέτοια ενέργεια από τους στρατηγούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ζήτησε η βύθιση να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Στη συνέχεια, όταν αρνήθηκαν οι στρατηγοί, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση κατάρριψης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, κάτι το οποίο επίσης απέρριψαν.

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η ιδέα ήταν να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις