Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία νέα διπλωματική προσπάθεια της Γερμανίας για διάλογο μεταξύ ΕλλάδαςΤουρκίας.  Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στον τουρκικό Τύπο, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμμένει στη σκληρή στάση του, λέγοντας στη Γερμανίδα καγκελάριο πως είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από κάποιες χώρες η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας.

Πολλαπλά τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας

Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει ανοίξει πλέον αρκετά μέτωπα με ξένες δυνάμεις για την Ανατολική Μεσόγειο, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου. Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του επιτίθενται με δριμύτητα κατά της Γαλλίας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται τακτικά και οι ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικές της «γραμμής» της Άγκυρας είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε. «Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος», τόνισε.

Ο Ακάρ έκανε αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Aμερικανός υπουργός.