Πολύ αυστηρά μέτρα φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων Covid – 19 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε πως είναι πιθανό να επιβληθεί ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα. Μιλώντας στο BBC, ανέφερε: “Αν όλοι τηρήσουν τους κανόνες τότε μπορούμε να αποφύγουμε κι άλλες καραντίνες σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά εμείς βεβαίως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε δράση αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει”. Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα στο Sky News ο Χάνκοκ προειδοποίησε εξάλλου τους Βρετανούς, λέγοντας ότι “το έθνος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και έχουμε μία επιλογή”. “Η επιλογή αυτή είναι είτε όλοι ακολουθούν τους κανόνες, είτε θα χρειαστεί να λάβουμε κι άλλα μέτρα”, υπογράμμισε. Σημειώνεται πως τo Σάββατο ανακοινώθηκαν ακόμη 4.422 κρούσματα και ακόμη 27 θάνατοι λόγω του κορονοϊού.

Πρόστιμο ως 10.000 λίρες

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να καλούν την αστυνομία, αν γνωρίζουν ότι κάποιος που έχει μολυνθεί με κορονοϊό δεν τηρεί την καραντίνα, ενώ προανήγγειλε πως όσοι δεν απομονώνονται και είναι κρούσματα θα έχουν πρόστιμο ως 10.000 λίρες από τις 28 Σεπτεμβρίου. Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης ένα επίδομα 500 λιρών που θα δοθεί εφάπαξ στους Βρετανούς που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και πρέπει να μπουν σε καραντίνα, αλλά και ποινές για τους εργοδότες που δεν σέβονται την καραντίνα στην οποία μπαίνουν οι εργαζόμενοί τους, οι οποίοι είναι κρούσματα. Τα πρόστιμα για την παραβίαση της καραντίνας, θα ξεκινούν από 1.000 λίρες και θα φτάνουν τις 10.000 λίρες για όσους παραβιάσουν επανειλημμένα τα μέτρα απομόνωσης ή προβούν σε σημαντική παραβίαση.

Όσον αφορά το δεύτερο λοκντάουν, το BBC γράφει πως ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εξετάζει απαγόρευση μετακινήσεων από σπίτι σε σπίτι και μείωση του ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης. Θα πρόκειται για ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων, προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση του ιού. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της διάδοσης του κορονοϊού και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, κάνει ήδη λόγο για αναμονή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ και το BBC

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις