Η κυβέρνηση της Βρετανίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος του βορρά, πιθανόν και στο Λονδίνο, για να καταπολεμήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, με τις αρχές να δίνουν εντολή όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σε πρώτη φάση για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι εάν επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα σε εθνική κλίμακα, θα απειληθούν θέσεις εργασίας και το βιός εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύουν οι Τάιμς, θα απαγορευθεί στους πολίτες να συναντώνται σε κλειστούς χώρους στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει γίνει ήδη αυτή η σύσταση.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα, προτρέποντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι στις περιπτώσεις που είναι εφικτό αυτό και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίτερα, προκειμένου να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.

Σχολεία και καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εργοστάσια και τα γραφεία το προσωπικό των οποίων δεν είναι εφικτό να εργάζεται από το σπίτι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που επικαλείται ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Αγνοούν μέτρα και συμπτώματα

Πάνω από το 80% των πολιτών της Βρετανίας αψηφά τις οδηγίες αυτό-απομόνωσης όταν παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊού ή έχει έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν ήταν καν σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκε το King’s College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι μόλις το 18,2% των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα κοροναϊού τις τελευταίες επτά ημέρες δεν είχε βγει από το σπίτι από την εμφάνισή τους και έπειτα, ενώ μόνο το 11,9% είχε ζητήσει να υποβληθεί σε τεστ.

Επιπλέον, ανακάλυψε ότι μόνο το 10,9% των ατόμων που είχαν λάβει οδηγία αυτό-απομόνωσης από το πρόγραμμα του NHS για την ιχνηλάτηση και τα τεστ, αφού είχαν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είχαν ακολουθήσει τη σύσταση για τις 14 μέρες που απαιτούνται.

Αντιδράσεις στα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, γιατί οι διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν συναινούμε» και «Όχι στους ηλίθιους κανόνες», δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που έχουν οριστεί για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο συνωμοσιολόγος Ντέιβιντ Ίκε, πρώην ποδοσφαιριστής και παρουσιαστής, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριζε ότι ο κόσμος κυβερνάται από ερπετά και ότι τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην πραγματικότητα είναι σαύρες.