Στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας AfD μιλά για θανάτωση προσφύγων και μεταναστών και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις με τις ρατσιστικές δηλώσεις του. Σύμφωνα με το ProSieben, οι δηλώσεις έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου, όταν ο Κρίστιν Λουτ συναντήθηκε με τη YouTuber Λίζα Λιτσέντσια σε μπαρ του Βερολίνου. Υποτίθεται οι δύο τους συνομίλησαν εμπιστευτικά. Ωστόσο δημοσιογράφοι ηχογράφησαν και βιντεοσκόπησαν τη συνομιλία τους.

Στη συνομιλία του που καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ, το στέλεχος του AfD συζητά ανοιχτά για το πώς το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους πολίτες με το να προκαλεί την επιδείνωση της κατάστασης στη Γερμανία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, «Όσο χειροτερεύει η κατάσταση στη Γερμανία, τόσο καλύτερο για το AfD. Αυτό είναι χάλια, φυσικά, και για τα παιδιά μας. (…) Αλλά αυτό πιθανότατα θα μας δυναμώσει», φέρεται να λέει.   Μάλιστα, αναφέρει επίσης ότι στο AfD γίνονται σκέψεις για μια «τακτική» η οποία να προκαλέσει μια τόσο αρνητική εξέλιξη. «Δύσκολο, πολύ δύσκολο», αλλά είχε συζητηθεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα» με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, τον έναν από τους δύο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος.   Το στέλεχος του AfD, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, δεν σκέφτεται μόνο την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο αυτό, αλλά αποκαλύπτει τις φασιστικές ιδέες του. Όταν η Λίζα Λιτσέντσια τον ρωτά θα συνέφερε «να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες/μετανάστες», η απάντησή του είναι: «Ναι, διότι τότε το AfD θα τα πάει καλύτερα. Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε μετά να τους σκοτώσουμε όλους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ή να τους θανατώσουμε με αέριο, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μου είναι αδιάφορο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με τη Zeit, το AfD, μετά τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ, τον απέπεμψε. «Τα σχόλια που αποδίδονται στον Κρίστιαν Λουτ είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν ασύμβατα με τους στόχους και τις πολιτικές του AfD», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο ένας από τους δύο επικεφαλής του κόμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ισχυρισμοί και μόνο ότι ο ίδιος προσυπέγραψε τα λεγόμενα του Λουτ είναι «απολύτως παράδοξοι και εντελώς φανταστικοί» Ο Κρίστιν Λουτ, ήταν εκπρόσωπος τύπου του ακροδεξιού κόμματος. Είχε είχε καρατομηθεί, όμως, από αυτή τη θέση τον Απρίλιο, επειδή είχε αυτοπροσδιοριστεί ως φασίστας.

H αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάτια Μαστ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του στελέχους του AfD «αποκρουστικές, απάνθρωπες και ανοιχτά εξτρεμιστικά ακροδεξιές».

«Αηδιαστικές», τις χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Χριστιανοδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας Πάτρικ Σνίντερ. «Ο πρώην εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD αναζητά τρόπους για να επιδεινωθεί η κατάσταση στην Γερμανία και δεν τον τρομάζει ούτε η άσκηση βίας. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του προέδρου Αλεξάντερ Γκάουλαντ;», έγραψε Twitter. Ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας έθεσε το ερώτημα: «Πόσο πολύ θα πρέπει να μισείς τη χώρα σου για να πεις κάτι τέτοιο;».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις