Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς έως τα τέλη του 2021, εάν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού λειτουργήσει, εκτίμησε, σήμερα ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. «Έως το τέλος του επόμενου έτους, μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ κοντά στο φυσιολογικό – αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο 64χρονος Γκέιτς μιλώντας στο συμβούλιο διευθυνόντων συμβούλων της Wall Street Journal, θέτοντας ως προϋπόθεση, ένα εμβόλιο να είναι έτοιμο και διανεμηθεί σε αρκούντως ευρεία κλίμακα.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτά τα εμβόλια θα πετύχουν», παραδέχθηκε ο Γκέιτς προβλέποντας ότι η κατανομή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών θα αποδειχτεί «κυριότατο σημείο διαφωνίας».

Τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι εταιρίες Pfizer – BioNTech και η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι δύο από τα πιο ελπιδοφόρα υποψήφια στην κούρσα για την τελική έγκριση και μαζική κυκλοφορία. Ο Γκέιτς υπογράμμισε πως Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να το σκεφτούν και να περιορίσουν τον δισταγμό τους για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-1,  σε περίπτωση που ένα εμβόλιο όντως γίνει διαθέσιμο. Αναγνώρισε δε πως πέρα από τις εταιρείες στη δύση που προηγούνται στις μελέτες, μία ρωσική και έξι κινεζικές προσπάθειες κινούνται επίσης προς την σωστή κατεύθυνση.

Φρένο στο εμβόλιο της Astrazeneca

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στο οποίο έχει «επενδύσει» τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, μπαίνει στο μικροσκόπιο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία ανακοίνωσε ότι «διευρύνει την έρευνά της για το περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας (σπάνια φλεγμονώδης διαταραχή του νωτιαίου μυελού) που εκδηλώθηκε σε Βρετανό συμμετέχοντα στις κλινικές δοκιμές.

Το τελευταίο στάδιο δοκιμών της AstraZeneca στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ανασταλεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ παρά τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου για διαθεσιμότητα πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η FDA ζητά χρόνο ώστε να διερευνηθεί «εάν παρόμοιες παρενέργειες προέκυψαν σε δοκιμές άλλων εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την AstraZeneca, για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με «αποκλειστικό» δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επανεξετάζονται εμβόλια κατά της γρίπης, του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, της φυματίωσης, του καρκίνου στον προστάτη.

Ο λόγος είναι ότι σε αυτά οι ερευνητές της Οξφόρδης επέλεξαν τροποποιημένο αδενοϊό από τους χιμπατζήδες, (ChAdOx1)   σε αντίθεση με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ανθρώπινους αδενοϊούς για τέτοια εμβόλια.

Σε μία από αυτές τις δοκιμές, ένα σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν που ανέφεραν οι ερευνητές κρίθηκε ότι δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Τα στοιχεία που ζητήθηκαν αναμένεται να φτάσουν μέσα στην εβδομάδα στην αρμόδια αμερικανική αρχή, ενώ , προς το παρόν, οι ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική επέτρεψαν στην AstraZeneca να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις