Με έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξε η τουριστική Αρχή του Βερολίνου να προειδοποιήσει τους πολίτες να φορούν μάσκες ώστε να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα λάνσαρε μια διαφημιστική καμπάνια κατά την οποία μια ηλικιωμένη γυναίκα υψώνει το μεσαίο δάχτυλο σε όσους αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα προστατευτικά μέσα.

«Ο ανυψωμένος δείκτης για όλους εκείνους χωρίς μάσκα» γράφει η αφίσα, όπου δείχνει μια ηλικιωμένη γυναίκα με μάσκα. Το Visit Berlin δήλωσε ότι η εκστρατεία γίνεται για να τονίσει την σημασία της προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων. Ωστόσο, αυτή η διαφημιστική έχει διχάσει την κοινή γνώμη με ορισμένους στην Γερμανία να την χαρακτηρίζουν προσβλητική.

Η διαφήμιση «Ακούμε τους κανόνες για τον κορονοϊό», που κυκλοφόρησε από τη Γερουσία του Βερολίνου, αρχικά εμφανίστηκε την Τρίτη σε μια τοπική εφημερίδα, αλλά γρήγορα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κριστιάν Τάνζλερ, εκπρόσωπος της Visit Berlin, είπε πως το μήνυμα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης καμπάνιας που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει.

«Οι περισσότεροι πολίτες αλλά και τουρίστες ακολουθούν τους κανόνες που ορίζει η Πολιτεία, άλλοι όμως όχι. Οι άνθρωποι αυτοί ρισκάρουν τις ζωές των μεγαλύτερων ηλικιακά αλλά και αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε στο BBC.

Φυσικά, η ιδέα έχει και επικριτές. Ο Λόρενζ Μαρόλντ, διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα, Der Tagesspiegel, έσπευσε να τονίσει: «Νομίζω ότι η καμπάνια θα έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα και πως δεν θα κάνει καλό στη φήμη του Βερολίνου».

Μερικοί έχουν επίσης μπερδευτεί καθώς το κείμενο λέει «δείκτης» ενώ η γυναίκα σηκώνει το μεσαίο δάχτυλό της. Το Visit Berlin, από την πλευρά του λέει ότι η αντίφαση είναι σκόπιμη.

Άλλοι επεσήμαναν πως ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να φορούν μάσκες για λόγους υγείας. «Η ομάδα – στόχος μας ήταν οι άνθρωποι που δεν σέβονται την ζωή των άλλων» αναφέρει επί τούτου ο Τάνζλερ. «Εάν ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται πως δέχονται προσωπική επίθεση επειδή δεν είναι σε θέση να φορέσουν μάσκα, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Ζητώ συγνώμη γι’ αυτό» είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις