Νέες στοιχεία σχετικά με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στην Γαλλία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής, ο άνδρας που τον αποκεφάλισε περίμενε έξω από το σχολείο και ζήτησε από μαθητές να προσδιορίσουν τον στόχο του.

Στην συνέχεια, ακολούθησε τον καθηγητή, ο οποίος επέστρεφε σπίτι του με τα πόδια μετά το σχολείο, του έφερε πολλά χτυπήματα με μαχαίρι στο κεφάλι και στην συνέχεια τον αποκεφάλισε. Οι μάρτυρες λένε ότι άκουσαν τον 18χρονο δράστη να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ».

Λίγο πριν πυροβολήσουν οι αστυνομικοί τον δράστη, είχε προλάβει και είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή συνοδευόμενη από μήνυμα με το οποίο ουσιαστικά αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο. «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… ενημερώνω τον Μακρόν, αρχηγό των απίστων, ότι εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον Μωάμεθ».

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Δεχόταν απειλές πριν δολοφονηθεί

Όπως έγινε γνωστό, ο καθηγητής, Σαμουέλ Πατί, που δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων, είχε δεχθεί απειλές. Απειλές είχε δεχθεί και το σχολείο για τη διδασκαλία του Σαμουέλ Πατί, ο οποίος είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο 47χρονος Πατί, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας συμβούλεψε τους μουσουλμάνους μαθητές του να βγουν από την αίθουσα εάν πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν. Ωστόσο, μία μουσουλμάνα μαθήτρια δεν βγήκε από την τάξη. Αργότερα, μίλησε στους γονείς της για το μάθημα, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να αντιδράσει με θυμό στο περιστατικό, κατηγορώντας τον καθηγητή πως έδειξε γυμνές εικόνες του Μωάμεθ. Ο πατέρας υπέβαλε επίσημη καταγγελία και δημιούργησε βίντεο που αποδεικνύουν τον θυμό του σχετικά με τις ενέργειες του Πατί, καλώντας τον κόσμο να πάει στο σχολείο για να διαμαρτυρηθεί.

Αναρτήσεις μίσους από γονέα

Ο πατέρας αυτός σε αναρτήσεις του στο Facebook αποκαλούσε τον καθηγητή «αλήτη» και έκανε έκκληση προς άλλους «να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν “σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας”».

Επιπλέον, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε την ημέρα της τραγωδίας, κατήγγειλε το «μίσος« του καθηγητή και ζήτησε την απόλυσή του. «Αυτός ο κακοποιός δεν πρέπει πλέον να βρίσκεται στην Εθνική Εκπαίδευση, δεν πρέπει να εκπαιδεύει πλέον τα παιδιά, πρέπει να πάει και να εκπαιδευτεί ο ίδιος».

Ο πατέρας αυτός είναι ένα από τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση, είπε ο Ρικάρντ, προσθέτοντας πως η αδερφή αυτού του άνδρα είχε προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία το 2014.

Πορεία μνήμης

Την ώρα που οι αρχές δίνουν διαρκώς περισσότερα στοιχεία για τον δράστη της επίθεσης, η οποία ερευνάται ως τρομοκρατική, εκατοντάδες Γάλλοι πραγματοποίησαν πορεία στη μνήμη του καθηγητή που δολοφονήθηκε στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν.Οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ στη μνήμη του Σαμουέλ Πατί, καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας, τα οποία έγραφαν «Είμαι καθηγητής». Ο δήμαρχος της πόλης, Λοράν Μπρος τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι, έχουμε πνεύμα αλληλεγγύης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις